maandag 2 november 2015

Review: The Chemistry Set - The Endless More And More (Regal Crabomophone/Fruits De Mer Records, 2016) (Psychedelische Rock)

The Chemistry Set, de in 1987 door Dave McLean en Paul Lake werd opgericht, begon eind jaren 80 te Londen, Engeland, met het maken van Neo-psychedelische muziek, die via het uit Manchester afkomstige label "Imaginary" werd uitgebracht en eveneens op cassette verscheen via "Acid Tapes", dat alleen cassettes uitbracht.
Ook verschenen er via fanzines zoals Freakbeat en Bucketful Of Brains (beide uit Engeland), The Bob (Amerika), Ruta 66 (Spanje) en Sound Effects (Zweden) flexi discs van de band in de periode 1988-1990.
De band bracht iets meer dan 40 platen op de markt en speelde onder andere op het CMJ Festival te New York, in de legendarische The Marquee en The Borderline, beide te Londen en tevens in de Rough Trade platenzaak en ze traden op in de Brixton Academy met Hawkwind.
Begin jaren 90 ging de band uit elkaar om in 2008 opnieuw  te starten en in dat jaar verscheen ook hun onuitgebrachte LP "Sounds Like Painting" uit 1989, die meer dan 10.000 keer gedownload werd.
Sinds hun herstart verschenen er 3 CD's, 4 singles en kwamen er nummers van de band op 5 compilatie albums terecht.
Één van die labels waarop hun singles verschenen, was het Engelse Fruits De Mer Records, waarvan hun eerste single binnen 48 uur na uitbrengen uitverkocht was, terwijl hun laatste er slechts 24 uur over deed om uitverkocht te raken.
In september 2014 bracht Fruits De Mer Records hun inmiddels uitverkochte box-set "7&7 Is" uit, waarin zeven 7" vinyl singles zitten en hun volgende 7" EP "Elapsed Memories", waarop 3 songs staan, is eind november 2014 verschenen via Fruits De Mer in een zeer gelimiteerde oplage van 700 stuks gekleurd vinyl, verpakt in een uitvouwbare poster hoes.
Hun album "The Endless More And More", dat 4 januari 2016 via het Regal Crabomophone label verschijnt, wordt op goudkleurig vinyl uitgebracht in een beperkte oplage van 600 stuks en bevat een klaphoes plus een uitvouwbare poster.
Op de LP staan 12 songs, waarvan sommige eerder op Fruits De Mer Records singles verschenen, terwijl de andere nummers nieuw zijn.

De LP begint met "The Splendour Of The Universe" en daarin hoor ik de band een een lekker in het gehoor klinkende pop song spelen, die tegen het einde  psychedelisch wordt, waarna ik "The Fountains Of Neptune" te horen krijg en dit is een schitterende progressieve psychedelische rock song, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
Daarna schotelt de band me "International Rescue" voor, waarin ik een aanstekelijke dansbare pop song hoor, die lichte invloeden van de muziek van The Beatles bevat en gevolgd wordt door "Time To Breathe" en ook dit is weer zo'n heerlijke licht psychedelische pop song, die samen met het volgende nummer,
"Come Kiss Me Vibrate And Smile", een zeer dansbare pop song met een aanstekelijk ritme en jaren 80 invloeden, die in 2012 via Regal Crabomophone/Fruits De Mer Records op single verscheen.
Dan volgt "Winter Sun" en hierin zet de band me een uitstekende rustige pop song voor, gevolgd door "Albert Hoffman", dat erg psychedelisch klinkt en me aan de muziek van The Beatles en Syd Barrett doet denken.
In "A Cure For The Inflicted Afflicted", dat in 2014 door Fruits De Mer Records werd uitgebracht, als B-kant van "Elapsed Memories", krijg ik een fantastische stevige rock song te horen, die invloeden van de jaren 80 bevat en in "The Canyon Of The Crescent Moon" en daarin speelt de band een prachtige pop song, die enkele prima tempowisselingen bevat.
Vervolgens hoor ik "Crawling Back To You", een heerlijke swingende pop song, waarin ook nu weer invloeden van The Beatles te horen zijn, gevolgd door "Elapsed Memories" en hierin krijg ik een lekkere aanstekelijke pop song te horen (luister naar dit nummer via de yoytube link onder de recensie), waarna het laatste nummer van het album te horen is, getiteld "The Open Window" en dit is een fantastische psychedelische pop song, waarin een hypnotiserend ritme zit en de band gebruik maakt van een sitar.

Ik vind "The Endless More And More" van The Chemistry Set een geweldig album, dat vol staat met schitterende songs, die me geen moment verveeld hebben en ik kan deze schijf dan ook aanbevelen aan een ieder, die van de betere pop en psychedelische muziek houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten