maandag 16 november 2015

Review: Marchesi Scamorza - Hypnophonia (Ma.Ra.Cash Records, 2015) (Symfonische Progressieve Rock)

In mei 2009 besloten Enrico Bernardini - zang en akoestische gitaar, Lorenzo Romani - sologitaar, mandoline en keyboards, Paolo Brini - basgitaar, Chiara Scaglianti - keyboards en Alessandro Padovani - drums te Ferrara, Italië, een uniek project te starten, onder de naam Marchesi Scamorza.
Na een zomer lang covers te hebben gespeeld, vonden ze het tijd zelf nummers te gaan schrijven en dat resulteerde in hun eerste eigen song "L’Uomo Dall’Ombra Lunga".
In het begin van de zomer van 2010 verliet Chiara de band en werd vervangen door Enrico Cazzola, die de band muzikaal naar een hoger niveau bracht en in 2011 bracht de band 3 eigen nummers op de EP "Sentieri Di Carta" uit.
De band begon in februari 2012 te werken aan hun debuut album "La Sposa del Tempo", dat 8 nummers plus een intro bevat, waarna de band in de zomer van dat jaar de eerste prijs tijdens San Patrizio Rock contest behaalde.
Hun in oktober 2012 verschenen debuut CD, die via het Synphonic label werd uitgebracht, kreeg positieve recensies uit Italië en van daar buiten, waarna de band de video van het nummer "Autunno" op nam.
Marchesi Scamorza begon in 2013 vervolgens door Europa te toeren, dankzij Marco Bernar van het Franse Musea Records label en het Finse Colossus Project, die in contact met hen gekomen waren voor het maken van een nummer, dat gebaseerd was op het boek "Decamerone" van Giovanni Boccaccio.
Nadat het album "Colossus Project - Decameron"verscheen, werden ze opnieuw benaderd om nog een nummer op te nemen voor het  tweede deel van dit project, de 4CD "Colossus Project - Decameron: Ten Days In 100 Novellas - Part II", waarin een unieke combinatie van muziek en literatuur gemaakt wordt.
Ook neemt de band in november 2014 hun tweede CD "Hypnophonia" op, die in november 2015 is verschenen via het Ma.Ra.Cash Records label en, net als de nummers voor het Colossus Project, in Mike 3rs's Prosdocimi Studio werd opgenomen.

"Hypnophonia" bevat 5 nummers, waarvan "1348" de eerste is en hierin krijg ik een fantastische progressieve symfonische rock song te horen, die een aanstekelijk swingend ritme heeft, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna laat de band me genieten van het bijna 14 minuten durende "Il Cammino Delle Luci Erranti", waarin ik een schitterende progressieve rock song voorgeschoteld krijg, die vrij zwaar en bombastisch klinkt en diverse uitstekende tempowisselingen bevat.
Dan volgt "Campi Di Marte" en ook in dit nummer, dat enkele prima tempowisselingen heeft, maakt de band een heerlijke swingende mix van progressieve en symfonische rock, waarna ik "L'Uomo Col Fiore In Bocca" voorgezet krijg en daarin speelt de band opnieuw een aanstekelijke swingende song, die halverwege verandert in een prachtig vrij rustig nummer.
Het laatste nummer van de CD, het 13 en een halve minuut durende "La Via Del Sognatore", bestaat uit 3 delen, waarvan het eerste "Pt.1 La Notte" heet en gevolgd wordt door "Pt.2 Il Sogno" en "Pt.3 Il Risveglio".
In dit nummer hoor ik de band een schitterend stuk progressieve rock spelen, dat rustig en symfonisch begint, waarna het tempo langzaam iets versneld wordt en de muziek dansbaar wordt, om vervolgens weer rustiger te worden en ik een fantastisch mooi stukje piano muziek te horen krijg, dat samen met de zang de rest van de song bepaald.

Het album "Hypnophonia" van Marchesi Scamorza is een verrukkelijke CD om naar te luisteren en ik kan hem iedere liefhebber van symfonische en progressieve rock dan ook aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten