maandag 2 november 2015

Review: Pyrit - UFO (Bookmaker Records, 2015) (Elektronische Pop)

Pyrit is het solo project van de uit Zurich afkomstige Zwitser Thomas Kuratli, die tegenwoordig in Parijs, Frankrijk, woont.
In zijn muziek vertelt hij het verhaal over een man, genaamd UFO, wiens lichaam transformeert in een buitenaardse machine, waarbij hij diverse muziekstijlen, zoals krautrock, soundscapes en psychedelische en elektronische muziek gebruikt om zich muzikaal uit te drukken en zo een verlaten wereld te creëren, die bestaat uit vernietiging en eenzaamheid, waarin soms een glimp van hoop te ontwaren is.
Zijn album "Pyrit" is in oktober 2015 in een gelimiteerde oplage van 300 stuks op vinyl verschenen en tevens digitaal uitgebracht door het Bookmaker Records label en bevat 8 nummers, waarop hij bijgestaan wordt door Oliver Famin, die zang, sologitaar en cimbalen opgenomen heeft.

Het album begint met "Fade Away" en hierin zet Thomas me een mooie rustige licht hypnotiserende song voor, waarin de muziek me enigszins doet denken aan die van Chris Isaak en deze wordt gevolgd door "Bright Eyes" en dit is eveneens een lekker klinkende rustige pop song, waarin het tempo niet al te hoog ligt en de, hoofdzakelijk elektronische, muziek gemixt wordt met krautrock invloeden.
Dit nummer loopt door in het kortste nummer van het album, getiteld "Q Bird" en daarin krijg ik een uitstekend vrij zwaar klinkend instrumentaal stukje elektronische muziek te horen, waarna "Free" volgt, een geweldige vrij eentonig klinkende elektronische pop song met een dansbaar ritme.
Dan schotelt hij me "Time For Wind" voor, waarin ik een schitterende licht psychedelische elektronische song te horen krijg, die een lekker eentonig ritme bevat en een beetje duister klinkt, waardoor ik in een lichte trance kom.
In "Heros Everything" laat Thomas me genieten van een licht hypnotiserende song, die ook nu weer vrij zwaar te noemen is, maar desondanks gewoon erg lekker klinkt en in "I Am The River" krijg ik een erg rustig nummer te horen, waarin de muziek erg deprimerend over komt en in "Dirt On The Ground", het laatste nummer van de LP, gaat hij verder met het maken van zijn heerlijke zwaar klinkende licht hypnotiserende elektronische muziek, die zwaarmoedige teksten bevat. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

Thomas Kuratli, oftewel Pyrit, heeft me met zijn album "UFO" van begin tot einde in de ban van zijn muziek weten te houden en ik kan deze LP dan ook aanraden aan een ieder, die van dit genre houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten