maandag 9 mei 2016

Review: Baris Manco & Kurtalan Ekspres - Sözüm Meclisten Disari (Pharaway Sounds, 2016) (Rock)

Baris Manco, die 2 januari 1943 te Istanboel, Turkije werd geboren, vertrok (nadat hij met de band Harmoniler in de periode 1962-1963 3 singles had gemaakt), in 1963 naar Parijs, Frankrijk, waarmee hij enkele Frans- en Engelstalige bands oprichtte en Turkse nummers op nam.
Tot 1967 toerde hij met de band Les Mistigris door België, Duitsland, Frankrijk en Turkije en ook met deze band nam hij 3 singles op (1966-1967).
Daarna maakte hij met Kaygisizlar tussen 1967 en 1969 8 singles, met Mogollar in 1971 1 single en met diverse andere bands, waaronder Kurtalan Ekspres (1972-1981) ook 8 singles.
Tevens bracht Baris, dat vrede betekent, 16 albums uit in de periode 1972-1999 en net nadat zijn laatste album "Mancoloji" af was en op het punt stond uitgebracht te worden, overleed Baris op 1 februari 1999 aan een hartinfarct op 56 jarige leeftijd.
Manco heeft plus-minus 200 songs op zijn naam staan, sprak vloeiemd Turks, Frans, Engels en Japans en geldt als één van de invloedrijkste popmuzikanten van Turkije, maar maakte ook televisie programma's.
Zijn meest succesvolle periode beleefde hij tussen 1970 en 1990, waarbij hij ook zijn beroemdste album "Sözüm Meclisten Disari" in 1981 met de band Kurtalan Ekspres maakte, dat op 10 maart 2016 door Pharaway Sounds opnieuw is uitgebracht.
De band bestond uit: Caner Bora - drums, Ahmet Cüvenc - basgitaar, Celal Guven - tumba, Üzgan Ugur - sologitaar, Oktay Aldogan - dwarsfluit, Serdar Ertürk - dwarsfluit, Ömür Gidel - keyboards en Nejat Tekdal - keyboards.

"Sözüm Meclisten Disari" bevat 9 nummers, waarvan "Alla Beni Pulla Beni" de eerste is en daarin hoor ik de band een mix van funk, progressieve rock en Turkse muziek maken, waarbij de teksten in het Turks gezongen worden en de muziek een vrij dansbaar ritme heeft, terwijl het tempo gemiddeld te noemen is.
Daarna laat de band me genieten van een aanstekelijke mix van traditionele Turkse muziek en pop en smurfen zang, die aan zet tot dansen en gevolgd wordt door het titel nummer "Sözüm Meclisten Disari", dat met gesproken tekst bevat en begeleid wordt door orgel geluiden, waarna de muziek iets melodischer wordt.
Dan volgt "Sehrazat", waarin trieste viool klanken de boventoon voeren en ik een schitterend stuk muziek te horen krijg, dat iets na helft van het nummer, plotseling in een vrolijk ritme over gaat en ik een Engelstalig gezongen nummer te horen krijg, waarna de band me "Gülpembe" voorschotelt en ik een lekker in het gehoor klinkende mix van een traditionele en progressieve rock song te horen krijg, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Adem Oglu Kizin Firin Havva Kizi Mercimek" speeelt de band opnieuw een fantastische mix van funk en Turkse muziek, waarbij stil zitten onmogelijk is en in "Ali Yazar Veli Bozar" zet de band me eveneens een zeer dansbare song voor, waarin de mix van Turkse muziek en pop gemaakt wordt en in een gemiddeld tempo gespeeld.
Vervolgens hoor ik "2025 (Ücuncü Ve Son Yolculuk)", een geweldige instrumentale mix van spacerock, krautrock, symfonische rock en muziek uit de Andes, die gevolgd wordt door "Dönence", waarin ik eveneens een verrukkelijk symfonisch nummer te horen krijg, dat een Turkse tekst bevat en invloeden uit de disco en rock heeft.

Het album "Sözüm Meclisten Disari" van Baris Manco & Kurtalan Ekspres bevat 9 uitstekende nummers, waar ik met plezier naar geluisterd heb en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen aan hen, die van rock, pop en Turkse muziek houden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten