maandag 30 mei 2016

Review: Iron Mountain - Unum (Prophecy Productions, 2016) (Progressieve Rock)

Iron Mountain is een multi-instrumentale band uit Limerick, Ierland, die in 2012 werd opgericht en bestaat uit: Steve Hughes - basgitaar en , Damien Mullane - sologitaar, Ray Murphy - drums en percussie, Matt Bashford - Uilleann pijpen, lage fluit, Indiaanse fluit en Ronan Ryan - houten dwarsfluit, dwarsfluit.
De band maakte in 25 mei 2012 hun debuut met de gratis download "Opium (Live At The Franciscan Friary)", die te Henry St Limerick werd opgenomen door Ciaran Culhane en in de Nebula Recording Studios werd gemixt.
In 2015 verscheen de eerste uitgave van het album "Unum" in eigen beheer, waarna het op 1 april 2016 door Prophecy Productions opnieuw werd uitgebracht.
Op dit album, dat in 2013 door Owen Lewis in The Bishops Palace te Limerick werd opgenomen, spelen de volgende gastmuzikanten mee: Pat Mangan - viool, Shannon Darby - viool, Karen Hickey - viool, Dee Dermody - tenor saxofoon en Steve Hanks - tenor saxofoon en klarinet.

"Unum" bevat 5 nummers, waarvan "Bonfires" de eerste is en hierin hoor ik de band een fantastisch stuk muziek spelen, dat zwaar en rustig begint en halverwege over gaat in een swingende melodische mix van folk, progressieve rock en hardrock.
Daarna hoor ik "Enthralldom", een schitterende hypnotiserende mix van folk, hardrock en progressieve rock, die lichte krautrock invloeden heeft en diverse prima tempowisselingen bevat.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan zet de band me het kortste nummer van het album voor (5.49), getiteld "Blitz" en daarin hoor ik Iron Mountain, in een gemiddeld tempo, een geweldig swingend progressief rock nummer spelen, dat folk invloeden heeft en enkele tempowisselingen bevat.
In "Powow" start de muziek met een heerlijk ritme, gespeeld op gitaar, drums en Indiaanse fluit, dat na enkele minuten verandert en iets heftiger wordt, doordat de band er hardrock invloeden en oude jazz in verwerkt, waarna de muziek meer snelheid krijgt, om verder in het nummer opnieuw te veranderen en me een uitstekend progressief stuk muziek voorschotelt, waarin de Indiaanse elementen weer terug keren.
Ook in het laatste nummer, "Opium", speelt de Indiaanse fluit een belangrijke rol en in dit rustig startende nummer laat de band me genieten van een verrukkelijke mix van folk, progressieve rock en traditionele Indiaanse muziek, dat diverse subtiele tempowisselingen heeft en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.

"Unum" van Iron Mountain bevat 5 schitterende nummers, waar ik van begin tot einde heb genoten en ik kan elke liefhebber van progressieve rock, progressieve folk en traditionele Indiaanse muziek, dit geweldige album dan ook van harte aanbevelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten