maandag 30 mei 2016

Review: Fifty Foot Combo - Fifty Foot Combo (Drunkabilly Records / Monstrophonic Records, 2016) (Garagerock / Surf)

Fifty Foot Combo werd in 1994 te Gent, België, opgericht en bestaat uit: Steven Gillis - sologitaar, Steven Gillis - sologitaar, Jenz De Waele - basgitaar, Sandra Hagenaar - Hammond orgel en theremin, Bart Rosseau - drums en Jesse Roosen - bongo's, percussie en extra floor tom en tevens wordt de band bijgestaan door Matto Le D met grafische ontwerpen.
In 1996 verscheen hun debuut 7" EP "TNT Tat2 Presents" via Z-Braah Records in een beperkte oplage op rood vinyl en in 1997 bracht de band hun eerste album "Go Hunting" via dat zelfde label uit.
Vervolgens verschenen: Fifty Foot Combo - "Everybody Up" Split met Stuffed Babies On Wheels - "Untitled" (7" single doorzichtig vinyl, Monstrophonic, 1997), Fifty Foot Combo - "SL 54 Automatic" split met The Wangs - "Speed Ball" (7" single, Gas Oil Records, 1999), "Italian Fuzz" (7" single, Kamikaze Records, 2000), "Evil A- Go-Go!!" (LP/CD, 2000, RBE Records), "Strike" (compilatie LP/CD, 2001, Drunkabilly Records), "Caffeine" (LP/CD, 2002, Drunkabilly Records), "The Monstrophonic Sound Live At Ernesto's" (LP/CD, 2004, Drunkabilly Records), "Jennifer Jennings" (7" picture disc, 2004, Delboy Records), "Ghent-Bxl" (LP/CD, 2004, Drunkabilly Records).
In 2006 ging de band uit elkaar, maar sinds 2012 treedt Fifty Foot Combo weer op en in 2014 verscheen de 7"single "Alligator Wine" featuring Reverend Beatman op wit vinyl, op rood vinyl en als genummerde uitgave, waarna in 2016 Fifty Foot Combo Featuring Luis Arriaga - "Wild Man"/"Soy un Salvaje" als genummerde 7" single op groen vinyl en als 7" single als genummerde editie via Drunkabilly Records werd uitgebracht.
Hun nieuwe album "Fifty Foot Combo", dat 28 maart 2016 verscheen, is het eerste sinds 12 jaar en bevat 10 nummers, plus 3 extra nummers op de CD uitgave, die ook nu weer door het Drunkabilly Records label is gedaan in samenwerking met Monstrophonic Records.

De plaat start met "The Descent", waarin ik een schitterende swingende uptempo mix van surf en garagerock te horen krijg, waarbij stil zitten geen optie is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en deze wordt gevolgd door "Law Of The Jungle", een geweldige swingende cover van het nummer, dat door Link Wray geschreven werd.
Dan zet de band me "Black Water" voor en hoor ik een fantastisch licht hypnotiserend psychedelisch rock nummer met surf invloeden, waarna het surf nummer "Sounds From The Abyss" volgt en daarin speelt de band hun heerlijke surf tot halverwege het nummer in een vrij hoog tempo, om vervolgens tijdelijk een rustiger tempo te gaan spelen om dan opnieuw te versnellen.
"Accident Or Incident?" is een uitstekende uptempo mix van garagerock en surf met enkele prima subtiele tempowisselingen en "Damage Report" had een thema kunnen zijn van een zestiger jaren film en hierin maakt de band een licht hypnotiserende mix van exotica, filmmuziek en rock in een gemiddeld tempo.
In "Decompression" schotelt Fifty Foot Combo me weer een lekker in het gehoor klinkend  surf nummer voor, dat swingt als een trein en in "Blood Meridian" krijg ik opnieuw een verrukkelijk uptempo surf nummer te horen, dat wild west invloeden heeft.
Vervolgens hoor ik " The Maker", een swingende mix van exotica en surf en in "Always Right" krijg ik een heerlijke mix van een surf en een garagerock song te horen, die enkele tempowisselingen bevat en naar het einde toe in een steeds heftiger en sneller tempo gespeeld wordt.
De eerste van de bonus nummers heet "Wild Man" en daarin speelt de band een fantastische Nederlandstalige garagerock song met horror surf invloeden, waarna "Plastic Dreams" volgt en ik een schitterend stukje progressieve rock voor, dat surf invloeden heeft en in "Trop Sauvage" laat de band me andermaal genieten van de Franstalige uitvoering van "Wild Man", die door Sandra gezongen wordt en daarmee wordt de CD op passende wijze afgesloten.

"Fifty Foot Combo" van Fifty Foot Combo is een fantastische swingende plaat, waar ik met volle teugen van genoten heb en ik kan deze iedere liefhebber van garagerock en surf dan ook van harte aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten