maandag 16 mei 2016

Review: The Monsters - The Jungle Noise Recordings (Voodoo Rhythm Records, 2016) (Garagerock / Rock & Roll)

De band The Monsters werd in 1986 te Bern, Zwitserland opgericht en de eerste bezetting bestond uit: Beat-Man - zang en sologitaar, Yves - sologitaar en Oli - drums.
Daarna werd de drummer in 1987 vervangen door Peppe en kwam basgitarist Raff bij de band, waarna de bandbezetting in 1988 opnieuw wisselde en tot 1990 bestond uit: Beat-Man, Yves, Peppe, Janosh - staande basgitaar en Tiger - staande basgitaar.
In deze bezetting werd hun debuut CD "The Mask" in 1989 uitgebracht en in 2013 opnieuw onder de naam "Monster Masks".
Vervolgens wisselde de band nogmaals van samenstelling en bestond tussen 1991 en 1994 uit: Beat-Man, Yves, Janosh en Di Putto - drums en bracht in 1991 hun tweede CD uit, getiteld "The Hunch", die in 2013 heruitgebracht werd onder de naam "Presents The Hunch".
De meest constante bezetting kwam in 1995, toen de band ging bestaan uit: Beat-Man, Janosh, Di Putto en Swain Lee - drums, die tot heden nog samen spelen.
In deze formatie werden "Jungle Noise" (CD, 1995), "Youth Against Nature" (CD, 1997), "Birds Eat Martians" (CD, 1998), "I See Dead People" (LP+CD, 2002),
"Hide And Seek" (alleen in Australië en Japan, CD, 2005), "The Worst Of ..." (LP+CD, 2006) en ".... Pop Up Yours" (LP+CD, 2011), die, net als de eerste 2 CD's, allemaal via het Voodoo Rhythm Records label, waarvan Beat-Man de eigenaar is, uitgebracht plus diverse singles en EP's en verscheen hun muziek op verscheidene verzamel albums, terwijl Beat-Man ook op treedt onder de naam Reverend Beat-Man en Lightning Beat-Man en in bands als Die Zorros speelt.
Hun laatst verschenen LP/CD "... Pop Up Yours" uit 2011 werd ook in een gelimiteerde houten box oplage uitgebracht, waarbij de afbeelding van The Monsters als schuifpuzzle gespeeld kan worden.
De band deed talloze optredens in Zwitserland, maar trad in de loop der jaren ook op in Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Italië, Oostenrijk, Spanje, Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Rusland.
In 2003 toerden The Monsters door Argentinië, Brazilië en New York en in 2005 speelden ze in Japan.
Het album "The Jungle Noise Recordings", dat oorspronkelijk in een beperkte oplage op 10" vinyl uitgebracht werd, bevat opnamen uit de periode 1994-1995 en  is 8 april 2016 opnieuw uitgegeven met veel bonus nummers, waarbij het album zowel op LP (10" en 12" vinyl) en op CD is verschenen via het Voodoo Rhythm Records label.

Het album bevat in totaal 19 nummers, waarvan "Psych-Out With Me" de eerste is en hierin hoor ik de band een schitterende swingende garagerock song spelen, waarbij de muziek me doet denken aan die van de Amerikaanse punk bands uit de periode 1977-1979 en deze wordt gevolgd door "Primitive Man", een heerlijke uptempo mix van een psychobilly en rock & roll song, die swingt.
Daarna schotelt de band me "Searching" voor en ook deze geweldige rock & roll song swingt als een trein, waarbij het tempo vrij hoog ligt en deze wordt gevolgd door "It's Not My Way", waarin de band me laat genieten van een erg snelle punkrock song.
Dan krijg ik "Lonesome Town" te horen en in deze cover speelt de band een geweldige uitvoering van dit nummer, om met "The Pot" verder te gaan, waarin het tempo weer opgevoerd wordt en er een swingende mix van punk en rock & roll gemaakt wordt, waarbij ook de zang van een militair looptempo verwerkt is.
In "Rock Around The Tombstone" laat de band me weer genieten van een lekker swingende uptempo rock & roll song (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "Barbara" hoor ik een vrij rustige korte song, waarna "Play With Fire" volgt, een uitstekende cover van deze Rolling Stones song, hoewel ik toch het origineel prefereer.
Vervolgens zet de band me "She's My Witch" voor en daarin speelt The Monsters een geweldige swingende song, die diverse tempowisselingen bevat en me enigszins aan de muziek van The Cramps doet denken, waarna er weer zo'n fantastische snelle punkrock song te beluisteren valt, getiteld "Out Of My Life".
Het volgende nummer heet "Mummie Fucker Blues" en in deze song hoor ik de band een verrukkelijke rustige slepende bluesrock song spelen, waarna ik "Nightlife" voorgezet krijg, een schitterende stevige rock song met garagerock invloeden.
Daarna hoor ik "Nightclub", waarin de band een fantastisch swingend instrumentaal nummer speelt in een mix van surf, rock & roll en pure rock en dit wordt gevolgd door "Jungle Noise", een exotisch klinkende instrumentale mix van surf, rock & roll en hardrock en ook in "Last Sick Surf Flick" hoor ik de band een heerlijk stukje surf, die gemixt is met rock & roll, spelen.
Verder hoor ik "In Hell", een vrij rustige rock song, waarin invloeden van Black Sabbath te horen zijn, "Plan 9", een swingende mix van rock & roll en surf en "Skeleton Stomp", een uitstekende mix van rock & roll, blues en de song "Let's Have A Party".

Net als op andere uitgaven van The Monsters is ook "The Jungle Noise Recordings" weer een fantastisch album, dat vol staat met schitterende nummers, waarbij de hoofdmoot rock & roll is en de muziek swingt dan ook als een trein, zodat je wel in beweging moet komen, of je wilt of niet en ik kan deze schijf dan ook voor de volle 100% aanbevelen aan hen, die van dit genre houden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten