maandag 2 mei 2016

Review: Ole Lukkoye - Dyatly (Trail Records, 2015) (Progressieve Dance Rock)

Ole Lukkoye is een band uit St.Petersburg, Rusland, die in 1989 werd opgericht door Boris Bardash - zang, keyboards, gitaar programmering en gluckophone, Andrei Lawrinenko - basgitaar, sologitaar, djembe en percussie en Alexander Frolov (Frol) - bassoon en keyboards en een combinatie maakte van psychedelische muziek, spacerock en etnische ritmes.
Tevens werd er oriëntaalse muziek in verweven en de band toog ook naar Zuid Siberië om inspiratie bij sjamanen voor hun muziek op te doen, waarna de band ging samenwerken met enkele gelijkgestemde muzikanten en hun muziek begon op te nemen.
Hun debuut album "Zapara" verscheen in 1993 via het AnTrop label op vinyl en werd 3 jaar later digitaal her uitgebracht via het Exotica label en tevens verscheen dat zelfde jaar het album "Toomze" op het Lollipop Shop label.
Doordat de band steeds bekender werd, kreeg het optredens in West Europa en speelde onder andere op het Klangbad en Burg Herzberg festival in Duitsland, waar ze ook een schare fans opbouwde.
In 1998 bracht de band in eigen beheer het album "Doo-Doo-Doo Or Remedy For A Dwarf", om vervolgens 3 albums via het Klangbad Records label van Hans-Jochen Irmler (Faust) uit te brengen; "Crystal Crow-Bar" (2000), "Doo-Doo-Doo" (her uitgave, 2001) en "Horse-Tiger" (2002).
Vervolgens bracht de band in 2006 opnieuw een album uit via AnTrop en in 2009 verscheen het album "Petroglyphs", een soort "best of" om het 20 jarige bestaan van de band te vieren, via het Trail Records label en deze is in 2015 gevolgd door het album "Dyatly", dat eveneens via Trail Records verscheen.
Tevens verschenen er diverse compilatie albums van de band, waaronder: "Relax In Your Dream"(Solyd Records, 2000), "Flown Across The Street" (Caravan Records, 2001) en "R9" (eigen beheer, 2008).
Op het album "Dyatly", dat 5 nummers bevat, speelt de band in een nieuwe bezetting en bestaat uit: Boris Bardash - zang, keyboards, gitaar programmering en gluckophone, Alexander Frolov (Frol) - bassoon en keyboards en Ness Yanushkovskaya - geïmproviseerde zang, plus gastmuzikanen Yuri Lukyanchik - percussie, djembe, darabouka en drum kit (1 nummer), Alexander Vahivski - jambi, ngoa en dav (1 nummer) en Tatyana Kalmykova - zang, sample (1 nummer).

"Dyatly" start met het iets meer dan 14 minuten durende "Kommuna Ra", waarin de band me een fantastische mix laat horen van dance en etnische muziek, die sterke Oosterse invloeden bevat en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarbij het hypnotiserende drums ritme er voor zorgt, dat de band me van het begin tot het einde volledig in de ban van hun muziek houdt.
Daarna volgt het titel nummer "Dyatly (Woodpecker)", een bijna 18 minuten durende mix met dezelfde ingrediënten als het eerste nummer, terwijl er tevens lichte psychedelische rock invloeden aan toegevoegd zijn en ook hierin spelen de zang en het hypnotiserende drums ritme de belangrijkste rol, waardoor ik nog steeds in de ban van de muziek blijf en iets dieper in trance raak.(luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
Dan laat Ole Lukkoye me genieten van "Bela Dama", waarin de band verder gaat met het maken van hun schitterende dance, die gemixt met spacerock en Oosterse invloeden voor een swingend geheel zorgt, waarbij stil zitten geen optie is.
In "Just Wind" start de muziek experimenteel, maar al snel komen daar spacerock en dance invloeden bij en krijg ik een geweldig swingende hypnotiserende song van bijna 17 minuten voorgeschoteld, die me opnieuw in beweging zet.
Het laatste nummer heet "Veni, Vidi, Vici" en duurt slechts 4 minuten en hierin speelt de band een heerlijke folk song, die in het Russisch gezongen wordt en een terugkerend ritme heeft.

Met de 5 nummers van "Dyatly" heeft Ole Lukkoye me 67 minuten lang in de ban van hun muziek weten te houden en ik kan dit verrukkelijke album dan ook aanraden aan iedere liefhebber van zowel dance, etnische muziek, spacerock en progressieve muziek.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten