maandag 30 mei 2016

Review: The Cosmic Dead - Rainbowhead (Blackest Rainbow Records, 2016) (Spacerock)

The Cosmic Dead is een jam rock collectief uit Glasgow, Schotland, waarvan de 2 vaste krachten James T McKay - sologitaar en Julian Dicken - drums zijn, maar verder verschilt de band elke keer van samenstelling.
In april 2011 verscheen de cassette "Psychonaut", waar op 10 nummers te horen zijn, via het Duitse Who Can You Trust? Records, een collectie van vroege jams, repetitie opnamen en diverse andere opnamen, die tussen februari en december 2010 gemaakt werden met Josh Longton - basgitaar, Joseph Quimby - Synthesizer (track 4 & 9) en Omar Aborida - zang (track 2).
In augustus 2012 verscheen de nieuwe Cassette "The Exalted King" in een beperkte oplage via het Canadese label Dub Ditch Picnic.
Hun debuut album "The Cosmic Dead", waarop 4 lange nummers staan, is in een gelimiteerde oplage in 2012 van 500 stuks op CD heruitgebracht door Paradigm Records en in 2013 verschenen: "Live At The Note", dat 3 nummers bevat, via Stabbed In The Back Records, "Inner Sanctum", waarop 4 nummers staan, als gelimiteerd cassette album C80 via Evil Hoodoo Records en "Orbiting Salvation", met daarop 4 nummers, als MP3 album en dit is een eigen uitgave van The Cosmic Dead, waarbij aangemerkt kan worden, dat "Inner Sanctum" en "Orbiting Salvation" in 2014 via Paradigms Recordings werden her uitgebracht.
Het nummer "Djamba", dat ook op de CD "Live At The Note" staat, is op 8 november 2013 opnieuw uitgebracht, maar deze maal als split LP met "The Wizard And The Seven Swines" van Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, Pigs, een band uit Newcastle, Engeland en hun LP "EasterFaust" uit 2014, die door Sound Of Cobra is uitgebracht, verscheen in een beperkte oplage van 400 stuks, die op 180 gram bruin marmer gekleurd vinyl geperst is en werd tevens door Paradigms Recordings in 2014 op de markt gebracht, waarna op 26 november 2014 het split album "Mugstar - Breathing Mirror & Cosmic Dead - Fukahyoocastulah" via het Evil Hoodoo records label verscheen.
De muzikanten, die op deze LP spelen zijn: James T McKay - sologitaar, Julian Dicken - drums, Omar Aborida - basgitaar en Lewis Cook - synthesizers en in deze formatie stond de band op het podium met onder andere: White Hills, Gnod, Wooden Chips, Naam, Mugstar, Damo Suzuki, Carlton Melton, Cave en Teeth Of  The Sea.
Ook het album "Rainbowhead", dat op 12 april 2016 verscheen, is in deze samenstelling opgenomen en werd in een zeer beperkte oplage van 200 stuks op crème en groen vinyl als swirl op LP uitgebracht, plus in een oplage van 900 stuks op cola fles doorzichtig vinyl en er is ook een CD uitgave van het album.
"Rainbowhead" werd in september 2013 in de hooglanden van Schotland opgenomen te Kyle Of Lochals (Skye) onder leiding van geluidtechnicus Luigi Pasquini, die de plaat samen met de band produceerde, terwijl het hoes ontwerp van de hand van Lewis Cook is.

Het album, dat via het Blackest Rainbow Records label is verschenen en 4 nummers bevat, start met "Human Sausage" en daarin hoor ik de band een lekker stevig licht hypnotiserend spacerock nummer spelen, dat in een hoog tempo swingend mijn gehoorgang binnen komt en hardrock invloeden heeft, om gevolgd te worden door "Skye Burial", een erg rustig stukje eentonige ruimtelijke muziek, dat licht hypnotiserend werkt.
Het laatste nummer van de A-kant heet "Inner C" en hierin laat de band me 13 minuten lang genieten van een heerlijk swingend hypnotiserend spacerock nummer, waarbij stil blijven zitten niet aan de orde is.
Op kant B staat slechts 1 nummer, het iets meer dan 18 minuten durende titel nummer "Rainbowhead" en ook dit is een schitterend hypnotiserend stuk muziek, waarin de band me mee neemt op hun ruimtelijke trip, waarbij er duchtig op los geïmproviseerd wordt en diverse subtiele tempowisselingen ingebouwd zijn, terwijl de muziek in een hoog tempo gespeeld wordt en hardrock invloeden bevat.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

"Rainbowhead" van The Cosmic Dead is net als hun vorige albums een belevenis en ik kan iedere liefhebber van spacerock dan ook aanraden, dit geweldige album eens te gaan beluisteren, om misschien wel tot dezelfde conclusie te komen als ik: Fantastisch!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten