maandag 30 mei 2016

Review: Octopus Syng - Hollow Ghost / Rochelle Salt (Mega Dodo Records, 2016) (Psychedelische Pop)

Octopus Syng is een band uit Helsinki, Finland, die sinds 1999 bestaat en opgericht werd door zanger sologitarist Jaire Pätäri.
Samen met Joni - sologitaar en zang, Annti - basgitaar en Jukka - drums vormt hij de band, die optreedt onder de naam Octopus Syng Alive en beïnvloed is door de psychedelische muziek van eind jaren zestig, begin jaren zeventig.
In 2000 bracht Jaire, als éénmans band zijn debuut single "Gandhi-train to Dawn" / "Mystic Side Questions" via het Novgorod label uit, in dat zelfde jaar gevolgd door de EP "Rainbow Coloured Mandala", die door het Universal Vibes label werd uitgebracht op MCD.
Vervolgens verschenen de 7" vinyl EP "All Beings Are Beautiful" (Novgorod), "Beyond the Karmadelic Coldness, There's the Lovedelic Warmth", die in 2004 op CD via Soundhawk en op zowel zwart vinyl als Limited edition gekleurd vinyl op LP via Nasoni werd uitgebracht en in 2007 verscheen de gelimiteerde gekleurd  vinyl LP "Birds of Morning Are Never Late" via Nasoni, waarop voor het eerst de complete band te horen was en daarop speelde ook keyboards speelster zangeres Laura mee.
Verder verscheen het nummer "If You Were A Flower" op een compilatie album ("Crabstock On Ic"), dat door Fruits De Mer Records werd uitgebracht en dit label bracht ook de gelimiteerde marmerkleurige split single met het nummer "Listen To The Moths" van Octopus Syng op de ene en "Girls Of Belvoir" van Mark McDowell op de andere kant op de markt in 2014 en tevens werd in 2014 de LP "Reverberating Garden Number 7" via het Mega Dodo Records label uitgebracht met daarop 11 nummers, echter zonder de titel song.
Het nieuwe album van de band, "Hollow Ghost/Rochelle Salt", verschijnt 29 juli 2016 in een beperkte oplage op blauw vinyl met klaphoes, als CD en als digitale download en wordt voorafgegaan door de 7"single "Reverberating Garden Number 7", die 13 mei 2016 voor leden van de Mega Dodo Singles Club op rood vinyl wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 150 stuks, terwijl er eveneens 150 exemplaren op zwart vinyl worden geperst, die voor niet leden van de Club beschikbaar zijn en beide uitgaven zijn hand genummerd.

"Hollow Ghost / Rochelle Salt" bevat 11 nummers en start met "Carbon Dust And Latin Romances 1927", een fantastisch instrumentaal psychedelisch nummer, dat iets over de helft verandert en ik een rustig stukje klassiek gitaarspel te horen krijg, waarna "Woman" volgt en daarin laat de band me genieten van een schitterende, vrij rustige, melodische psychedelische pop song, die een aanstekelijk ritme bevat.
Dan volgt "Echoes From The Past Centuries", een heerlijke licht psychedelische pop song, die enkele prima tempowisselingen bevat en gevolgd wordt door "Surrealistic Room", een geweldige swingende psychedelische pop song met afwisselende tempo's en ritmes, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, om gevolgd te worden door een verrukkelijke rustige psychedelische song in de stijl van Syd Barrett, getiteld "Lady Florette".
Daarna zet de band me "Melancholy Of Delight" voor en hoor ik een uitstekende rustige melodische song met wisselende tempo's, waarna Octopus Syng met "Belle And Ville" voorschotelt en ik een aanstekelijke psychedelische pop song hoor, waarin het ritme me aan zet tot dansen.
In "Unknown Actress" laat de band me genieten van een fantastische vrolijk klinkende psychedelische pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele prima tempowisselingen bevat en in "Today's Portrait" zet de band me een rustige triest klinkende pop song voor tegen een licht psychedelische achtergrond.
Ook "Walking In The Pale Light" is een langzaam gespeelde song, waarin de muziek lichtelijk dreigend psychedelisch klinkt en in het laatste nummer, de single "Reverberating Garden Number 7" laat de band me genieten van een schitterende rustige psychedelische song, die een aanstekelijk ritme heeft en enkele subtiele tempowisselingen bevat. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

"Hollow Ghost / Rochelle Salt" van Octopus Syng klinkt net als voorgaande albums verrukkelijk psychedelisch en ik kan deze fantastische schijf, dan ook voor de volle 100% aanraden aan een ieder, die van psychedelische muziek houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten