zondag 4 maart 2018

Review: Heldon - Electronique Guerilla + Allez-Teia (Bureau B Records, 2018) (Elektronische Progressieve Rock / Krautrock)

Heldon is in 1974 opgericht door de Franse sologitarist Richard Pinhas, die samen met enkele gastmuzikanten het debuut album "Electronique Guerilla" opnam en in dat zelfde jaar uitbracht via Disjuncta Records, waarna Cobra Records het in 1978 opnieuw uitbracht.
De band bastaat op deze LP uit: Richard Pinhas - sologitaar en synthesizer, Alain Renaud - sologitaar, Pierrot Roussel - basgitaar, George Grunblatt - synthesizer, Patrick Gauthier - piano en synthesizer en Coco Roussel - drums, plus Gilles Deleuz, die een tekst uit het werk van Friedrich Nietzsche spreekt in "Ouais Marchais, Mieux Qu'en 68 (Le voyageur)".
De tweede LP van de band kwam in 1975 op de markt via Disjuncta en heet "Allez-Teia" en hierop is de band bezetting: Richard Pinhas - sologtaar, Synthesizer en ARP, George Grunblatt - sologitaar, mellotron en ARP, Alain Renaud - sologitaar en Alain Bellaiche - basgitaar.
Daarna verschenen de albums: "It's Always Rock'n'Roll" (2LP, 1975, Disjuncta), "Agneta Nilsson" (LP, 1976, Urus Records), "Un Rêve Sans Conséquence Spéciale" (LP, 1976, Cobra), "Interface" (LP, 1977, Cobra) en "Stand By" (LP, 1979, Egg).
Vervolgens maakte Pinhas onder zijn eigen naam solo 13 albums en tevens met diverse muzikanten, waaronder met: Merzbow, John Livingood, Peter Frohmader en Pascal Comelade, maar maakte ook onder de naam Schizotrope enkele albums en in 2001 verscheen zijn laatste album onder de naam Heldon, getiteld "Only Chaos is Real" (CD, 2001, Wagram Records/Emma Editions 2000), dat een gratis download van het titelnummer bevat.
Het Bureau B Records label brengt 16 maart 2018 de eerste 2 albums van Heldon opnieuw uit op vinyl, als CD en als digitale download.

"Electronique Guerilla" bevat 6 nummers en begint met "Zind", waarin ik een geweldig eentonig elektronisch stukje muziek te horen krijg, dat een licht hypnotiserend ritme bevat en gevolgd wordt door "Back To Heldon", een fantastische mix van progressieve rock en krautrock, waarbij het terugkerende eentonige elektronische ritme voor een hypnotiserend effect zorgt, terwijl de sologitaar er tot halverwege tussendoor speelt, waarna de muziek verandert en een ruimtelijker karakter krijgt.
Daarna volgt "Northerland Lady", dat met prachtig rustig gitaarspel begint en daar komen Japanse klanken van de synthesizer bij, waardoor de muziek een Oosterse uitstraling heeft, waarna Heldon "Ouais Marchais, Mieux Qu'en 68 (Le voyageur)" ten gehore brengt en ik een schitterend aanstekelijk swingend nummer voorgezet krijg, dat rustig begint en over gaat in een mix van traditionele folk en progressieve rock, die wisselende tempo's heeft en gesproken tekst bevat.
In "Circulus Vitiosus" speelt de band een stuk elektronische muziek met een hypnotiserend eentonig ritme op meerdere synthesizers, waar de sologitaar tussen door te horen is (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "Ballade Pour Puig Antich, Révolutionnaire Assasin En Espagne" schotelt de band me een mooi rustig ruimtelijk licht psychedelisch  nummer voor, waarbij zeegeluiden op de achtergrond te horen en bas- en sologitaar voor het ritme zorgen.

"Allez-Teia" start met "In The Wake Of King Fripp", een schitterend rustig progressief rock nummer, dat een eentonig terugkerend hypnotiserend ritme bevat, terwijl de muziek duidelijk sterk beïnvloed is door die van King Crimson.
Dan zet de band me "Aphanisis" voor en hoor ik een heerlijk stukje muziek, dat op klassieke gitaar gespeeld wordt en gevolgd wordt door "Omar Diop Blondin", een verrukkelijk rustig progressief rock nummer, dat tegen de helft van het nummer van ritme verandert en de band een licht hypnotiserend nummer speelt.
Vervolgens schotelt Heldon me een kort nummer voor, dat "Moebius" getiteld is en daarin krijg ik een stukje eentonig synthesizerspel met krautrock invloeden te horen, dat langzaam aanzwelt, waarna "Fluence" volgt, dat uit 2 delen bestaat: a) "Continuum Mobile" en b) "Disjunction Inclusive".
Hierin laat de band me genieten van een 12 minuten durend stuk muziek, dat rustig en elektronisch begint, even stil valt en verder gaat in een licht hypnotiserend ritme, dat met melodisch krautrock spel begeleid wordt.
Verder hoor ik "St Mikael Samstag Am Abends", een uitstekend elektronisch nummer, dat ook nu weer een eentonig terugkerend ritme heeft, waarmee de band me in een lichte trance brengt en "Michel Ettori", een prachtig stuk gitaarspel, dat een aanstekelijk ritme heeft en op een klassieke gitaar gespeeld wordt.

"Electronique Guerilla" + "Allez-Teia" van Heldon zijn beide fantastische uitgaven, waar ik van begin tot einde ten volle heb genoten en die ik dus iedere liefhebber van elektronische muziek van harte kan aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten