maandag 19 maart 2018

Review: Mouth - Floating (Tonzonen Records, 2018) (Progressieve Rock)

Mouth is een Duitse band uit Keulen, die op 1 november 2000 is opgericht en bestaat uit: Chris Koller - zang, sologitaar, keyboards en sitar, Gerald Kirsch - basgitaar en Nick Mavridis - drums.
De band bracht hun debuut album "Rhizome The Complete Demo Recordings" in november 2007 als digitale download uit en deze werd in augustus 2009 gevolgd door het album "Rhizome", eveneens een digitale download.
Daarna verschenen de digitale download single "Rapids Of Equilibrium" (juli 2013), "Vortex" (juni 2017), die zowel als CD, digitale download en in een beperkte oplage op oranje vinyl werd uitgebracht via het BluNoise Records label, waarna het digitale album "Live'71" op 3 november 2017 verscheen en op 23 maart 2018 brengt het Tonzonen Records label hun volgende album uit, getiteld "Floating", waarbij vermeldenswaardig is, dat het album in een beperkte oplage van 500 stuks verschijnt, waarvan er 250 op blauw en 250 op groen vinyl worden geperst en een klaphoes + inlegvel hebben, terwijl er ook een beperkte CD uitgave verschijnt in een oplage van 1000 stuks.

Het album bevat 8 nummers en begint met "Floating (Reprise)", dat ook als de 'hidden track' op "Vortex" staat en hierin hoor ik de band een schitterend, vrij rustig, instrumentaal progressief rock nummer in een niet al te hoog tempo spelen, dat gevolgd wordt door "Madbeth", een fantastische aanstekelijke rock song, die swingt als een trein en een dansbaar ritme heeft.
Daarna schotelt de band me "Homagotago" voor en krijg ik een fantastisch rock nummer te horen, dat invloeden uit progressieve rock, funk en krautrock bevat en een licht hypnotiserend ritme heeft, terwijl het tempo gemiddeld te noemen is en dit nummer wordt gevolgd door "Reversed", een geweldige licht psychedelische progressieve rock song.
In "Sunrise" zet Mouth me een verrukkelijk swingend instrumentaal progressief nummer voor, waarbij stil zitten niet aan de orde is en in "Distance" laat de band me heerlijke rock song horen, die progressieve rock invloeden heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens brengt de band "O.T.B. Field" ten gehore en daarin krijg ik een stukje jaren 70 progressieve rock voorgezet, dat bestaat uit een gedeelte van het Colosseum nummer "The Kettle" plus eigen inbreng en "Sunset" is weer zo'n geweldig instrumentaal stuk swingende rock muziek, dat in een uptempo gespeeld wordt, waarbij invloeden van psychedelische en progressieve rock elkaar ontmoeten.

"Floating" van Mouth bevat 8 schitterende nummers, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan deze plaat dan ook aanbevelen aan  iedere liefhebber van progressieve rock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten