zondag 1 april 2018

Review: In The Labyrinth - Samas Antaral (Transubstans Records, 2018) (Progressieve Melodische Rock)

Net voor het einde van 2011 kwam de CD "One Trail To Heaven" uit op het Amerikaanse Trail Records label van de Zweedse band In The Labyrinth, die vanaf 1996 zo nu en dan een CD uitbrengt.
Drijvende krachten achter deze band zijn multi-instrumentalist Peter Lindahl, die al sinds halverwege de jaren 60 bezig is met het maken van muziek en basgitarist Hakan Almkvist (Ensemble Nimbus, Orient Squeezers, Flying Food Circus en Tweendeck 2), die ook nog verschillende oosterse instrumenten bespeelt, waaronder de sitar, tabla en E-bow gitaar.
In 1996 bracht In The Labyrinth hun eerste CD uit, getiteld "The Garden Of Mysteries", die in 2012 opnieuw werd uitgebracht door het Transubstans label.
In 1999 kwam de opvolger "Walking On Clouds" op de markt en in 2002 "Dryad", en beide CD's werden door Record Heaven uitgebracht.
Op "One Trail To Heaven", waarop enkele gastmuzikanten meedoen (Helena Selander - zang, Marcos Chagallo - viool, Stefan Andersson - gitaar en basgitaar), staan verscheidene songs van die CD's, aangevuld met onuitgebrachte nummers en alternatieve versies.
Het vijfde album van de band heet "Samas Antaral" en is, na een vertraging van bijna 25 jaar, eindelijk klaar.
De meeste nummers van het album werden reeds in het begin van de jaren 90 opgenomen, maar er staan ook enkele nummers en delen daarvan op, die uit de periode 1973-1974 stammen, terwijl er tevens stukken op staan, die recentelijk werden gemaakt.
In 1980 vormden Peter Lindahl, Mikael Gejel en Ulf Hansson de band Aladdin’s Lantern, die in de 10 jaar daarna regelmatig van bezetting wisselde, waarbij Peter de constante factor was.
Één van de muzikanten, die in die tijd in de band speelde, die vanaf 1993 Labyrinth heette en een jaar later In The Labyrinth, was Stefan Andersson en een ander was Karin Langhard-Gejel.
De muziek, die de band speelde was Midden Oosters georiënteerd en had tevens invloeden van Griekse, Turks populaire en Indiase klassieke muziek, maar ook The Beatles, The Beach Boys, Bo Hansson, Mike Oldfield, Ennio Morricone, Goran Bregovic en Pink Floyd waren inspiratie bronnen.
"Samas Antaral" is gebaseerd op de gelijknamige saga, die door Stefan Ottman en Mikael Gejel in de jaren 80 werd geschreven, als serie, voor het fantasy tijdschrift "Drömskrinet".
De muzikanten, die deel uit maken van deze opnamen zijn: Stefan Ottman - verteller, koorzang, chants, akoestische 6 en 12 snarige gitaar, kazoo, keyboards en recorders, Peter Lindahl - zang, koorzang en chants, sologitaar, 6 en 12 snarige gitaar, Turkse saz, basgitaar, synrgesizer bas, mellotron, recorders, keyboards, kerkorgel, percussie, zither, okarina, shennai, schalmei, bas viool, mandoline, barok traverse, quena, gebogen gitaar en geluids effecten, Hakan Almkvist - sitar, basgitaar, Indiase tabla en E-bow gitaar, Helena Selander - engelachtige stem en koorzang, Robert Eklund - pedaal gitaar, Keltische harp, oud en boog luit, Alejandro Vega - Pan fluit, viool en charango (gitaar uit de Andes), Marcos Chagallo - viool, Micke Lövroth - viool, Fereidon Nadimi - Daf,
Miriam Oldenburg - accordeon,  Carlos Yoyi - trompet (1 nummer), Styrbjörn Bergelt - wilgen fluit (1 nummer), Stefan Lakatos - trimba (1 nummer) en Kaijsa Vilhuinen - chants (1 nummer) en vermeldenswaardig is ook, dat het schilderwerk en tekeningen door Peter Lindahl zijn gemaakt, terwijl Hakan Almkvist voor het grafische ontwerp zorgde.

Het album, dat op 27 april 2018 door het Transubstans label uitgebracht wordt op CD en als digitale download, bevat 20 nummers en start met "Glindar", waarin ik een prachtig, vrij rustig, melodisch Oosters klinkend nummer voorgezet krijg, dat van hemelse koorzang is voorzien en gevolgd wordt door het titel nummer "Samas Antaral", een heerlijke opgewekte aanstekelijke mix van folk, Oosterse en Russische muziek, die zeer dansbaar is en aan het begin en eind vergezeld gaat van een gesproken tekst en dit nummer wordt gevolgd door "The Raven Prince", een uitstekende melodische progressieve rock song, die enkele prima tempowisselingen heeft.
Daarna zet de band me "Vormakk Of The Marshlands" voor en hoor ik een kort Oosters stukje, dat een licht dreigend effect bevat, waarna het eveneens korte "Gar Skuorras" volgt en ik een lekker swingend traditioneel klinkend Oosters folk nummer hoor, dat gevolgd wordt door "Jambekko", een schitterend Iers folk nummer, dat enkele tempowisselingen en lichte klassiek invloeden bevat en swingt, waarna ik de volledige geremasterde versie van "Nargal" voorgeschoteld krijg, waarin In The Labyrinth een licht dreigend Oosters nummer speelt, dat ook nu weer diverse tempowisselingen heeft.
In "Undimon (In The Deep)" hoor ik de band een schitterend progressief rock nummer spelen, waar gesproken tekst in zit en dat enigszins mysterieus en dreigend over komt en in "The Eagle Dreamer" schotelt de band me opnieuw een prachtig melodisch Oosters klinkend nummer voor en in "Return Of The Hermit" krijg ik een soortgelijk nummer te horen, dat een zeer dansbaar ritme heeft.
Dan hoor ik "Elk Warriors", een mooi rustig duister klinkend nummer, dat gevolgd wordt door "Perrisendrach", dat met gesproken tekst start, waarna de band invalt en me opnieuw een heerlijk rustig nummer voorzet en ook in "The Heart Of The World" speelt de band een verrukkelijk rustig, klassiek aandoend, nummer.
Vervolgens krijg ik "Samirala" voorgezet, waarin de invloeden van de muziek uit de Andes goed hoorbaar zijn en ook dit nummer heeft een zeer aanstekelijk ritme en wordt gevolgd door "The Road From Raudalin", een uitstekende melodische song, die eveneens invloeden uit de Inca cultuur heeft, waarna ik "Gates Of Cornat" hoor en daarin speelt In The Labyrinth weer zo'n geweldig Oosters klinkend nummer, dat een dansbaar ritme heeft en licht mysterieus klinkt, om gevolgd te worden door "The Fall Of Tombuk", een fantastisch swingend uptempo nummer, dat vrolijk klinkt en aanzet tot dansen. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Verder hoor ik "Balingargoth", dat met gesproken tekst begint, waarna de band me een mooi rustig nummer laat horen, die hemelse koorzang bevat en "Gormoth's  Dance" is een heerlijk Oosters klinkend nummer, dat swingt en opgewekt klinkt, waarna "Logrila" volgt, dat een gesproken tekst bevat, die begeleid wordt
met prachtige rustige Ierse folk muziek, waarmee de band het album op gepaste wijze afsluit.

"Samas Antaral" van In The Labyrinth bevat hoofdzakelijk schitterende rustige nummers, die een genot zijn on te beluisteren en ik kan iedere liefhebber van Oosterse muziek, alsmede muziek uit de Andes en Ierse folk dit uitstekende album dan ook van harte aanraden, maar ook zij, die van progressieve melodische rock houden, zullen zeker aan hun trekken komen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl





Geen opmerkingen:

Een reactie posten