maandag 22 april 2013

Review: Oblivious - Creating Meaning (Transubstans, 2013)(Hardrock)

Oblivious komt uit Linkoping, Zweden en is eind 2003 begin 2004 opgericht toen Daniel - sologitaar en Per - basgitaar begonnen te jammen met Isak - zang en Sven - sologitaar, waarbij later Jocke - drums zich als laatste lid bij de band voegde.
De bandleden zijn beïnvloed door de hedendaagse muziek van Kuyss, Dozer en Clutch en door jaren 70 bands zoals Black Sabbath, Led Zeppelin en Pentagram.
Sinds hun start heeft de band reeds 4 demos uitgebracht en deed talloze optredens in het zuid oosten van Zweden en was openingsact voor onder andere Dozer, Graveyard en Witchcraft.
Nadat de band hun derde demo "Masters Of Time" had uitgebracht trokken ze daarmee de belangstelling van het Transubstans label en na het uitbrengen van hun vierde demo "Hand In Hand With Demons", in 2009, werd een contract met dit label een feit.
Eind december datzelfde jaar bracht Transubstans het debuut album "Goons And Masters" van Oblivious uit en in 2013 is "Creating Meaning" daar de opvolger van.
Op deze nieuwe CD staan 8 nummers, waarvan de eerste "Silver Tongue" heet, dat klinkt alsof het in de jaren 70 opgenomen is en in een vrij stevig ritme wordt gespeeld, waarbij het tempo melodisch en redelijk dansbaar is.
Vervolgens hoor ik "Strike Gold", dat zo'n zelfde sfeertje uitwasemt en eveneens een prima dansbare hardrock song is, die behoorlijk commercieel klinkt.
Daarna volgt "Deluded Darling", een lekker in het gehoor klinkende hardrock song met enkele uitstekende tempowisselingen, waardoor het nummer net dat extra's krijgt, om het spannend te maken.
In "Bjälken I Ditt Öga" speelt de band een stukje rock in een redelijk rustig tempo, waar blues invloeden in zitten en de tekst in het Zweeds gezongen wordt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
"What A Trip" is een prima dansbare hardrock song met een aanstekelijk ritme en "By The Neck" een schitterende ballad, die door een tempowisseling in een stevige hardrock song verandert.
Dan volgen "You Are The Wall", waarin de band een uitstekende swingende uptempo rock song speelt en "Entering The Night" een fantastische rustige rock song met geweldige samenzang en heerlijk pianospel, waarin ik een heel andere kant van de band te horen krijg en dit is, naar mijn mening, ongetwijfeld het beste
nummer van de CD, die de band op deze wijze schitterend afsluit.
Over het algemeen vind ik de CD "Creating Meaning" iets te commercieel, maar desondanks heeft Oblivious toch een prima album weten te maken, dat het beluisteren zeker de moeite waard is.
Oblivious - Bjälken I Ditt Öga (2013) - YouTube
www.youtube.com/watch?v=7-17kWo9Gx8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten