maandag 12 augustus 2013

Review: Kshettra - I (R.A.I.G., 2013) (Progressieve Rock)

Kshettra is een instrumentale rock band uit Zheleznodorozhnyi, Rusland, dat in de regio Moskou ligt.
De band werd in 2007 oorspronkelijk door het duo Boris Gas (basgitaar) en Victor Tikhonov (drums) opgericht en in 2009 kwam Boris Pepelin (saxofoon) het duo versterken, waarna dit trio in dat jaar hun eerste demo maakte, om vervolgens uit elkaar te gaan.
Eind 2010 startten Gas en Tikhonov opnieuw onder de naam Kshettra, maar nu met sologitarist Nikita Gabdullin in de gelederen.
In deze formatie werd de CD <I> in de IWKC Studios van 2011-2012 opgenomen en in 2013 door het R.A.I.G. label uitgebracht, waarbij het artwork door Mila Kiseleva verzorgd werd en elke CD bevat een deel van zijn schilderkunst.(luister naar een preview van het album via de youtube link onder de recensie)
De CD, waarop 6 nummers staan, begint met "Blanchernae Is Waiting For The Snow", een stevig stukje progressieve rock, waarin het tempo in de eerste minuten vrij hoog ligt, maar na een tempowisseling verlaagt de band het tempo en gaat de muziek over in een rustiger en melodischer ritme, waarna er opnieuw van
stijl gewisseld wordt en de band een hypnotiserend ritme gaat spelen, voordat het nummer plotseling stopt.
Het volgende nummer heet "Make Teddy Dancing" en dit is een progressief rock nummer, dat me met de muziek laat bewegen door het jazzy ritme.
Vervolgens hoor ik "Dragonfly", een schitterend melodisch progressief rock nummer, waarin de band me laat genieten van hun swingende muziek.
Daarna hoor ik "Dreamwalker", waarin de band me trakteert op een geweldig stukje gevarieerde rock muziek, waarin hardrock invloeden zitten en fantastisch gitaarspel te beluisteren is.
In "Quae Sunt Caesaris Caesari", wordt met een heerlijk hypnotiserend ritme begonnen , dat tot halverwege het nummer aan houdt, waarna de band over stapt naar een meer experimenteler stuk muziek en daarmee op schitterende manier het nummer afsluit.
Met het bijna 13 minuten durende "Eva Is Eating An Orange" sluit Kshettra de CD op uitstekende wijze af en dit rock nummer wordt in een rustig tempo gestart met een klassiek aandoend gitaarspel, waarna het  langzaam wordt uitgebouwd tot een fantastisch progressief stukje muziek.
De CD <I> is een uitstekend debuut van deze geweldige Russische band en laat eens te meer horen, dat Rusland bezig is een inhaalslag te maken op muzikaal gebied.
Kshettra (???????) - " i " album preview - YouTube
www.youtube.com/watch?v=IRHPFpw2wJ4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten