zondag 25 augustus 2013

Review: Öresund Space Collective - Live At Kildemose Festival 2008-2010 (Space Rock Productions / Saphire Records, 2013) (Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, is sinds 2004 actief. 
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde.
De band is een kollektief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller - synthesizer en Mogens - synthesizer.
De huidige band bestaat uit: Tobias - sologitaar en effecten, Magnus - sologitaar en effecten, Stefan - sologitaar en effecten, Jocke - basgitaar, Thomas - basgitaar, Scott - synthesizer, Mogens - synthesizer en PIB - drums.
Het Kildemose festival  op het eiland Fyn, dat al 12 jaar bestaat, is één van de beste festivals van Denemarken en Öresund Space Collective speelt daar sinds 2008 elk jaar en maakt daar ook elk jaar opnames van, iets dat ze trouwens van elk optreden doen.
De dubbel LP "Live At Kildemose Festival 2008-2010" is in een beperkte oplage van 300 stuks geperst en de opnames werden gemaakt op 29 juni 2008 (kant A en B), 26 juni 2009 (kant C) en 26 juni 2010 (kant D).
De samenstelling van de band op kant A en B is: Jocke - basgitaar, PIB - drums, Scott - synthesizer, Mogens - synthesizer, Stefan - sologiotaar, Tobias - sologitaar en Luz - conga's, bongo's en percussie.
Op kant C en D bestaat de band uit: PIB - drums, Scott - synthesizer, Mogens - synthesizer, Magnus - sologitaar, Nick - sologitaar, Thomas - basgitaar en Sebastian - sologitaar (alleen op kant C).
De 2LP bevat 5 lange nummers, waarvan "4.30 AM" de eerste is en dit start rustig, waarna de band een progressief symfonisch ritme begint te spelen, dat licht hypnotiserend op me werkt en langzamerhand wordt het nummer heftiger en krijgt het meer spacerock invloeden.
Daarna hoor ik "The Sun Rises, The Band Flies", dat meteen met een stevig uptempo begint en invloeden bevat van spacerock en progressieve rock.
Vervolgens bouwt de band het nummer verder uit en schotelt me een heerlijk stukje muziek voor, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.
Kant C begint met een aankondiging van de band en wordt in een rustig ruimtelijk ritme begonnen en daarin zijn ook lichte reggae klanken verwerkt, die een hypnotiserend effect op me hebben en door enkele uitstekende tempowisselingen weet de band het ritme langzaam te veranderen, waardoor het nummer een stuk progressiever wordt en nadat Scott enkele woorden gesproken heeft vervolgt de band met een zeer progressieve stukje rock.
Vervolgens is het tijd voor kant D, waarop 2 nummers staan en "Finding The Path To Enlightenment" is daar de eerste van.
Na de aankondiging, dat Öresund Space Collective totale improvisatie speelt, start de band in een redelijk hoog tempo en laat een stukje progressieve rock horen, dat samen met de spacerock voor een heerlijke combinatie zorgt.
Het laatste nummer, "For The Joint Smokers", wordt in een swingend symfonisch ritme gestart, dat de band gedurende het gehele nummer weet vast te houden en ik geniet hier met volle teugen van.
Net als op de vorige LP's en CD's van Öresund Space Collective heeft de band me opnieuw van hun kwaliteit weten te overtuigen en kan ik iedereen aanraden eens naar een optreden van ze te gaan, maar wie daar niet in staat voor is, kan ik deze dubbel LP van harte aanbevelen, om zo de sfeer van dat live gebeuren
te proeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten