maandag 19 augustus 2013

Review: Nymf - From The Dark (Transubstans, 2013) (Hardrock)

In 2007 werd de band Nymf te Karlshamn, Zweden, opgericht door Kristofer Stjernquist - sologitaar en Niklas Sjöberg - zang en deze laatstgenoemde is tevens de zanger van de hardrock band The Graviators.
Hun eerste demo werd in 2008 opgenomen in de studio van Johan Blomström te Svängsta en deze ontving goede recensies in de Zweedse muziek bladen "Close Up" en "Sweden Rock Magazine".
Nadat Nymf hun eerste muziek video "Man's End" onder leiding van Thomas Tjäder had opgenomen, kreeg de band een contract bij het Transubstans label, die op 10-10-2010 hun debuut album "Nymf" uit bracht.
In 2013 bracht de band 2 nieuwe songs ("Fear Of The Doom" en "Possessed") uit via een 7" vinyl split single, waar muziek van de band Dozer op de andere kant staat.
Sinds de oprichting zijn er regelmatig wijzigingen in de bezetting van de band geweest en Nymf bestaat momenteel uit: Niklas Sjöberg - zang (The Graviators), Martin Fairbanks - sologitaar (The Graviators), Kristofer Stjernquist - sologitaar (Seeds Of Cider, Trollfnask), Robin Ingemansson - basgitaar (Unfaithful)
en Thommy Lindkog - drums (Wulfgar).
"From The Dark", uit 2013, is dus het tweede album van Nymf en hierop staan 13 nummers, inclusief de nummers van hun split single.
De CD begint met "Heleionomai (Prelude)", een schitterend rustig stukje muziek, dat een licht dreigende ondertoon heeft en gevolgd wordt door "Fear Of The Doom", een vrij heftig gezongen hardrock song, waarin de muziek in de stijl van bands als Iron Maiden gespeeld wordt.
Daarna volgt "Possessed" en ook dit is een lekker swingende hardrock song, die uitstekend gitaarspel bevat en een gemiddeld tempo heeft.
Dan hoor ik "Black Core", dat door het zware gitaar geluid en zang behoorlijk dreigend klinkt en in "Evolution Blues" krijg ik een prima hardrock song te horen met een zeer aanstekelijk ritme, waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten.
"Thin Ice" begint met ingetogen gitaarspel en door diverse tempowisselingen, waarbij de band steeds terug keert naar het rustige spel, wordt het tempo afwisselend heftig en rustig en ik vind dit daardoor dan ook een schitterende song.
Met "Postmortem" laat de band me een heftige hardrock song horen, waarin eveneens enkele tempowisselingen ingebouwd zijn, zodat het nummer boeiend blijft.
Vervolgens hoor ik "Drive", een prima klinkende hardrock song, gespeeld in een vrij commercieel ritme, "Lucifer Takes The Crown" is in dezelfde stijl gespeeld en klinkt alsof het voorgaande nummer gewoon door is gegaan.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "In The Name Of Vlad" hoor ik de band beginnen met een slepend ritme van de gitaar en heftig drumspel, waarna het nummer verandert in een ruige hardrock song, die in uptempo gespeeld wordt en in "Your Soul Is Mine" hoor ik een uitstekende hardrock song met wisselende tempo's.
"The Greatest Burden" klinkt net als de meeste andere songs gewoon lekker en heeft enkele goede tempowisselingen en speciale effecten op de zang, die het nummer spannend houden en "Like A Giant Orange Sun" is weer een swingende hardrock song, waarbij ik maar moeilijk stil kan blijven zitten.
"From The Dark" is een lekker klinkende CD, al vind ik de muziek over het algemeen niet vernieuwend, maar dat hoeft in feite ook niet in dit genre, waar veel bands in dezelfde stijl hun hardrock spelen.
Aanbevolen voor liefhebbers van hardrock.
Nymf - Lucifer Takes The Crown (2013) - YouTube
www.youtube.com/watch?v=H1i7yhr1wik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten