zondag 25 augustus 2013

Review: Aun - Alpha Heaven (Denovali Records, 2013) (Elektronisch)

Het Canadese duo Martin Dumais (sologitaar, basgitaar, orgel, piano, synthesizer, viool en percussie) en Julie Leblanc (zang, synthesizer, piano, samplers en percussie) maakt sinds 2006 muziek onder de naam Aun en komt uit Montréal.
Aun werd muzikaal beïnvloed door Duitse bands zoals: Can, Neu, Tangerine Dream, Cluster en Faust, maar ook door artiesten als Brian Eno, John Cage, Terry Riley & Michael McClure en My Bloody Valentine.
Het duo trad in meer dan 20 landen op, waarbij ze op festivals als Roadburn, Mutek, Wave Gotik, Swingfest, Phobos en FIMAV speelden en bracht, vanaf hun oprichting, met de regelmaat van de klok hun CD's uit, waarvan de eerste "Black Horse" in 2006, gevolgd door "White Horse" (2007), "MUle" (2008), "Multigone" (2008), "Aun & Allseits / Irrlicht" (2008), "Motorsleep" (2009), "VII" (2010), "Utica" (2010), "Black Pyramid" (2010) en "Phantom Ghost" (2011), die verschenen via diverse labels zoals Aliens8 Recordings, Important, Cyclic Law, Drone, Conspiracy en Denovali Records.
"Alpha Heaven" is de titel van hun nieuwe album, dat 11 nummers bevat (luister naar de trailer van dit album via de youtube link onder de recensie), waarvan "Koenig" de eerste is en dit begint met een eentonig aanhoudende synthesizer klank, waarna het nummer langzaam op gang komt en richting lounge muziek gaat.
Daarna krijg ik "Returna" te horen, dat eveneens vrij eentonig start, maar dan over gaat in een meer melodischer ritme, dat licht hypnotiserend werkt.
Dan hoor ik "War Is Near", een zelfde soort nummer, alleen is de synthesizer hierop iets indringender en wordt er bij gezongen.
In het korte "Viva" wordt het ritme iets ruimtelijker, het tempo iets sneller en krijgt het nummer een progressiever karakter en "Vulcan" is weer een eentonig elektronisch nummer met hypnotiserende werking.
"La Luna" is een elektronisch nummer, waarin het duo rustig verder gaat op de ingeslagen weg en ook hierin spelen ze een langzaam licht hypnotiserend nummer, dat vrij een tonig klinkt.
Met "Peacecalm", een kort nummer, blijft Aun nog steeds vast houden aan het zelfde concept en verandert de muziek dus weinig.
Dat is anders in "Alpha", waarin het tempo en ritme sneller worden en het nummer melodischer en heftiger wordt en dat bevalt me wel, na al die rustige nummers.
Ook "Voyager" is een melodisch stukje muziek met licht hypnotiserend ritme en "Floodland", een naar soundscapes neigend nummer, dat prima in het gehoor ligt.
Het laatste nummer is meteen het langste (bijna 11 minuten) en heet "Return To Jupiter" en hierin neemt Aun me mee in een fantastische psychedelische hypnotiserende elektronische trip en in dit nummer worden de muzikale invloeden van de band goed weer gegeven.
"Alpha Heaven" is een heerlijke CD, die ik persoonlijk iets te eentonig vind, maar waarop uitstekende muziek staat en alleen al door de uitschieter "Return To Jupiter" het aanschaffen meer dan waard is.
AUN 'Alpha Heaven' Album Trailer - YouTube
www.youtube.com/watch?v=G2RpFzC9lQ0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten