maandag 19 augustus 2013

Review: Vespero - Droga (R.A.I.G., 2013) (Progressieve Rock)

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar, synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektonica en Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron.
Op "Droga" staan 9 nummers, waarop de band bijgestaan wordt door Alexei Esin - sopraan saxofoon en fluit, Elena Belozyorova - stem en Vladimir Belov - cello.
Het eerste nummer van de CD heet "Steppe" en dit heeft in het begin een oosters getint karakter, waarna de band plotseling over schakelt naar een schitterende mix van spacerock, symfonische rock en progressieve rock, waarin diverse uitstekende tempowisselingen zitten.
Daarna hoor ik "Maui" en hierin laat de band een uptempo mix horen van progressieve rock en spacerock, die swingt als een trein en ook in dit nummer zitten enkele tempowisselingen, die het tempo echter niet al te veel vertragen.
Het volgende nummer heet "Red Pitfalls" en daarin weet de band het tempo opnieuw vrij hoog te houden en dit symfonische rock nummer neemt uiteraard ook een wending, als de band een tempowisseling inzet en krijgt daardoor een iets progressievere uitstraling.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Oboo" start Vespero met lichtelijk aan dance verwante klanken, die gemixt met de spacerock invloeden en progressieve rock in een vrij rustig tempo gespeeld worden, maar uitstekend dansbaar zijn en het hierbij gespeelde licht hypnotiserende ritme is daar mede verantwoordelijk voor.
Met "Thymus" zet de band de ingeslagen weg voort en dit symfonische rock nummer wordt dan ook in een vrij hoog tempo gestart, waarbij invloeden van spacerock en progressieve rock het nummer mede bepalen en door een prima tempowisseling verandert het nummer tijdelijk in een heerlijk symfonisch rock nummer en na nog een wisseling, luister ik plotseling weer naar een geweldige progressief rock nummer.
Dan hoor ik "Halo", een progressief rock nummer, waarin de band de vrijheid neemt om te experimenteren en dat op een juiste manier weet te combineren met het veranderende ritme en mijn aandacht daarmee volledig weet vast te houden, zodat het nummer van begin tot eind spannend klinkt.
"Marine" begint met een licht hypnotiserend oosters ritme, dat halverwege verandert en de band een lekker swingende progressief rock nummer gaat spelen, waarin het tempo steeds sneller wordt.
Vervolgens krijg ik "Frozen Lilies (Melt In Heaven)" voorgeschotelt en ook dit is een zeer swingend progressief rock nummer, waarin de band het tempo vanaf  het begin tot het eind hoog houdt.
Als afsluiter krijg ik het titel nummer "Droga" te horen, waarin de band me trakteert op een schitterend stukje muziek, dat progressief en psychedelisch klinkt en met een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Vespero heeft me met hun nieuwe CD weer laten genieten van hun fantastische muziek en ik raad alle muziek liefhebbers dan ook aan de muziek van deze band eens te gaan beluisteren om tot dezelfde conclusie te komen als ik.Geweldig!!!
Vespero - Red Pitfalls (22.03.2013 Moskow, Art-Garbage) - YouTube
www.youtube.com/watch?v=IhbW9SFyAc4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten