maandag 12 augustus 2013

Review: Sankt Otten - Messias Maschine (Denovali Records, 2013) (Elektronisch)

Het Duitse duo Sankt Otten, dat bestaat uit: Stephan Otten - drums, synthesizers en programma's en Oliver Klemm - sologitaar, basgitaar en synthesizer,  startte reeds in 1999 en bracht al 6 albums uit.
De band heeft sinds 2009 een contract met het Denovali Records label en hun nieuwe CD/2LP "Messias Maschine" is de eerste, die in 2013 via dit label is verschenen.
Op hun nieuwe album, dat 10 nummers bevat, doen verscheidene gast muzikanten mee, onder andere: Jaki Liebezeit (Can), Coley Duane Dennis (Maserati), Christoph Clöser (Bohren & Der Club Of Gore), Ulrich Schnaus, Harald Grosskopf (Ashra, Klaus Schulze) en A.E. Paterra (Zombi).
De CD begint met "Du Hast Mich Süchtig Gemacht", een 6 minuten durend krautrock nummer met hypnotiserend ritme, waarop drummer Jaki Liebzeit voor de eerste keer op te horen is en de muziek doet me hierop denken aan die van bands als Kraftwerk.
Het volgende nummer is het enige dat door het duo alleen wordt gespeeld is het titelnummer en heet "Die Messis Maschine" en dit pure elektronische nummer wordt in een lekker dansbaar ritme gespeeld.
Daarna hoor ik "Mach Bitte, Das Leiser Wird", waaraan medewerking wordt verleend door Miles Brown en ook hier laat Sankt Otten me een uitstekend dansbaar krautrock nummer horen, waarbij het tempo gemiddeld te noemen is.
Dan krijg ik "In Himmel Angekommen" te horen, waarop een extra synthesizer gespeeld wordt door Ulrich Schnauss en dit elektronische nummer wordt in de stijl van Klaus Schulze, Tangerine Dream en andere Duitse synthesizer bands gespeeld.
Vervolgens hoor ik het tweede nummer, waaraan Jaki Liebzeit meewerkt, getiteld "Das Grosse Weinen Ist Vorbei" en dit is een rustig elektronisch nummer met een licht hypnotiserend ritme.
In "Da Kann Selbst Gott Nur Steinen" hoor ik een zeer dansbaar elektronisch nummer en door het disco ritme doet dit nummer me aan de muziek van de jaren 80 bands denken en hierin speelt Coley Duane Dennis als gitarist mee.
"Das Geräusch Des Wartens" is het laatste nummer waar Jaki Liebzeit op mee speelt en dit is een schitterend rustig nummer, dat door het dreigende ritme vrij zwaar over komt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
De drums wordt in "Wenn Ein Masterplan Keiner Ist" door Harald Grosskopf gespeeld en in dit nummer ligt het tempo aanzielijk hoger en de muziek klinkt hierin een stuk melodischer.
A.E.Paterra drumt in "Nach Dir Die Sinnesflut", een fantastische mix van een krautrock en een elektronisch nummer a la Klaus Schulze en in het laatste nummer, dat 12 minuten duurt, waarin Christoph Clöser mee speelt op saxofoon, krijg ik een geweldig stukje progressief aandoende elektronische muziek te horen, dat in een traag tempo gespeeld wordt en erg indringend over komt.
"Messias Maschine" is een uitstekende CD, waarop Sankt Otten me diverse stijlen van hun muziek laat horen en me van begin tot eind geboeid heeft.
SANKT OTTEN : Das Geräusch des Wartens (Feat. Jaki ... - YouTube
www.youtube.com/watch?v=NhgQZ7aziPk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten