maandag 6 maart 2017

Review: Monolog & Subheim - Conviction (Denovali Records, 2017) (Avant Garde)

Multi instrumentalist Subheim uit Berlijn, Duitsland, die ook de aliassen Kostas K. en Unshape gebruikt, bracht in 2008 zijn debuut album "Approach" via het Tympanik Audio label uit, waarna in 2010 "No Land Called Home" (Ad Noiseam label) en in 2015 "Foray" (Denovali Records) volgden.
Op 25 november 2016 verscheen zijn EP "Trails" in een beperkte oplage van 150 stuks op 180 gram transparant vinyl via Denovali Records en tevens als CD en als digitale download.

Evenals Subheim is Mads Lingren, alias Monolog, uit Denemarken een multi instrumentalist die elektronische instrumenten gebruikt en ook hij woont in Berlijn.
Zijn album laatst verschenen album, "Conveyor)", werd 10 februari 2017 via het Hymen label uitgebracht.
Eerdere albums waren: "Mumbler" (Tender Productions, 2001), "Slugs" (Tender Productions, 2002), "Aerodymanic" (Uhrlaut, 2012), "Lift And Hold For Stolen" (Plasma Torus, 2013), "2 Dots Left" (AD NOISEAM, 21 oktober 2013) en "Merge" (AD NOISEAM, 13 november 2014) en op 9 september 2012 bracht hij enkele nummers uit samen met Tone, die eveneens uit Denemarken komt.
Op 24 februari 2017 is het album "Conviction" via het Denovali Records label, zowel op LP, CD en als digitale download verschenen, waarop beide heren samen werken.

Het album start met "Wone" en daarin hoor ik Monolog & Subheim een lekker in het gehoor klinkende rustige mix van dance en krautrock spelen, die evenwel prima dansbaar is.
Daarna schotelen ze me "Benedict" voor en hierin krijg ik vrij zwaar stukje avant garde voorgezet, dat zo nu en dan lichtelijk experimenteel klinkt, industriële invloeden heeft en tegen het einde een stukje luchtiger wordt.
Dan volgt "Sumo Rimi", een schitterend zwaar avant garde nummer, dat een licht hypnotiserend ritme heeft (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie) en in "Make Stones Cry" laat het duo me genieten van een fantastische mix van avant garde, experimentele en industriele muziek, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
In het laatste nummer, dat "Colorful Flight" heet, schotelt Monolog & Subheim me een verrukkelijk rustig stukje avant garde voor, waarin licht religieuze invloeden te horen zijn.

"Conviction" van Monolog & Subheim duurt helaas maar kort (24 minuten), maar is een lust om te beluisteren en ik kan iedere liefhebber van avant garde deze heerlijke schijf dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten