maandag 27 maart 2017

Review: The Real McKenzies - Two Devils Will Talk (Fat Wreck Chords, 2017) (Folkpunk)

The Real McKenzies werd in 1992 te Vancouver, Canada opgericht door zanger Paul McKenzie.
In de loop der jaren trad The Real McKenzies op met onder andere: Rancid, Shane MacGowan, DragStrip Riot, NOFX, Flogging Molly, Xcrosscheckx, The Misfits, Metallica en Voodoo Glow Skulls en speelden meer dan 100 verschillende muzikanten in de band, waarvan de bekendste, doedelzakspeler Alan "Raven" MacLeod van de Scotse folk band The Tannahill Weavers en Bourne and MacLeod, er één was.
De huidige bezetting bestaat uit: Paul McKenzie – zang, Luis "Aspy" Cao Mahia – doedelzak, Troy Zak – basgitaar, Jono Jak – sologitaar, Dan Garrison – sologitaar en Dan Stenning – drums en tevens spelen de ex-Real McKenzie leden Matt Hawley (Matt MacNasty) – doedelzak en Gord Taylor – doedelzak af en toe met de band mee.
De band bracht in 1995 hun debuut album "The Real McKenzies" via het IFA Records label uit, dat gevolgd werd door de albums: "Clash Of The Tartans" (Sudden Death, 1998), "Loch'd And Loaded" (Honest Don's, 2001), "Pissed Tae Th' Gills" (Sudden Death, 2002), "Oot & Aboot" (Honest Don's, 2003), "10,000 Shots" (Fat Wreck Chords, 2005), "Off the Leash" (Fat Wreck Chords, 2008), "Shine Not Burn" (Fat Wreck Chords, 2010), "Westwinds" (Fat Wreck Chords, 2012) en "Rats In The Burlap" (Fat Wreck Chords, 2015).
Tevens verscheen de 7"vinyl single "Another Round"/"Loch Lomond" in 2001 via Fat Wreck Chords, als onderdeel van Fat Club, een serie van 12 7"singles, die van maart 2001 tot en met februari 2002 maandelijks verschenen in een oplage van 1300 stuks en niet los te koop waren, maar door inschrijving voor de serie en via de post opgestuurd werden.
Verder verschenen de compilatie albums: "Short Music For Short People" (1999), "Alpha Motherfuckers - A Tribute To Turbonegro" (2001), "Agropop Now" (2003), "Floyd:..And Out Come The Teeth" (een gratis Fat Wreck Chords compilatie CD, uitgereikt in de Fat tent tijdens de 2001 Warped Tour), "SHOT SPOTS-Trooper Tribute" en de DVD "Live From Europe, Deconstruction Tour 2003", plus de muziek video's: "Mainland" (1998), "Drink Some More" (2008), "Chip" (Live) (2008),   "The Maple Trees Remember" (2009), "Culling the Herd" (2011), "My Luck Is So Bad" (2012), "Catch Me" (2015), "Stephen's Green" (2015) en "Due West" (2017).

Het nieuwe album van de band, "Two Devils Will Talk", is door Fat Wreck Chords op 3 maart 2017, zowel op LP, CD en als digitaal uitgebracht en bevat 14 nummers, waarvan "Due West" het eerste is en daarin hoor ik de band een geweldige swingende uptempo folkpunk song spelen, die met prachtige samenzang begint (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna de band me een swingende rock song voorschotelt, getiteld "Weyburn", die met de snelheid van het licht mijn gehoorgang binnen gespeeld wordt.
Daarna krijg ik "One Day" te horen en ook dit is zo'n heerlijke snelle folkpunk song, waarbij stil zitten geen optie is en deze wordt gevolgd door "Seafarers", een lekker in het gehoor klinkende song, die diverse tempowisselingen heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Dan brengt de band "Northwest Passage" ten gehore en krijg ik een uitstekende rock song voorgezet, die weer met mooie samenzang start en een aanstekelijk ritme heeft, waarna de band "Float" speelt en ik een swingende uptempo mix van folk en hardrock te horen krijg, waarmee de band me opnieuw in beweging zet.
In "One Man Voyage" blijft het tempo hoog en zet The Real McKenzies me een aanstekelijke swingende song voor, waarop de band patent lijkt te hebben en in "Sail Again" gaat de muziek de kant van de metal op, die gemixt met de folk voor een lekker swingend geheel zorgt.
Vervolgens krijg ik opnieuw een uptempo rock nummer te horen, getiteld "The Town", dat gevolgd wordt door "Pedals", een swingend uptempo rock song, waarin de muziek weer hardrock invloeden bevat.
Verder hoor ik "Drunkards Lament", een prima uptempo song, die eveneens invloeden uit de hardrock heeft, "Fuck The Real McKenzies", een fantastische mix van punk en folk, die in een hoog tempo gespeeld wordt, "The Comeback", een geweldige snelle folkpunk song en "Scots Wha Ha’e", een verrukkelijk stukje rock, dat net als de rest van de songs in een uptempo gespeeld wordt en aanzet tot dansen en aan het eind van het nummer een extraatje bevat.

"Two Devils Will Talk" van The Real McKenzies is, net als voorgaande albums van de band, een geweldig lekker klinkend album, dat ik iedere liefhebber van folk, punk en swingende rock muziek kan aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten