maandag 13 maart 2017

Review: The Narcotic Daffodils - Summer Love (It's Oh! Music, 2017) (Progressieve Rock)

The Narcotic Daffodils werd te Brussel, België, opgericht en bestond uit: Irene Csordas - zang en keyboards, Hakim Rahmouni - sologitaar, Flupk’e Declerq - basgitaar, Merlin Fourmois - drums en Simon Rigot - keyboards en sitar.
De band, die onder andere optrad in België, Nederland, Frankrijk, Engeland en Italië, bracht in 2011 hun debuut CD "The Narcotic Daffodils" via het MusicBrussels label in Europa uit en via it’s Oh! Music in Japan, terwijl het nummer The Crazy Dwarf van hun debuut CD in 2012 opnieuw uitgebracht werd door het Amerikaanse Trail Records label op de verzamel CD "Discovery".
Hun tweede album "Cellex" werd in de Noise Factory Studio en Uptown Studio opgenomen en het verscheen in 2014 via het Franse Musea Records, die ook de eerste CD van de band opnieuw uit heeft gebracht.
Tijdens de tournee, die volgde na het uitbrengen van hun tweede album, besloot Irene haar zang carrière op te geven en ook Hakim en Merlin verlieten de band in juli 2014, zodat er naarstig gezocht werd naar vervangers.
Als eerste kwam Maria als nieuwe gitarist bij de band en deze nam haar oude vriend, drummer Michel Zylberstajn, mee.
Vervolgens werd zangeres Sophie Kroonen aangetrokken en was de band compleet, waarna een aantal nieuwe songs werden geschreven en 2 daarvan zijn op de nieuwe CD te beluisteren.
Helaas duurde de samenwerking met Sophie niet lang, want in januari verliet ze de band om persoonlijke redenen, waarna Sabina Toll (zang) en Pierre Van Craenenbroek (drums) bij de band kwamen en gedurende de 9 maanden erna werden er weer nieuwe nummers geschreven.
In november 2015 verliet Sabina The Narcotic Daffodils, om verder te gaan in een andere muzikale richting en zij werd vervangen door Luna Doppée, die als gastmuzikant op het album "Cellex" accordeon had gespeeld, maar geen zang ervaring had.
Van januari 2016 tot juli 2016 speelde de band in deze samenstelling, maar na enkele optredens in juli 2016 besloot Pierre uit de band te stappen en met zijn vervanger Arne, die zich in oktober 2016 bij de band voegde werd het album "Summer Love" binnen 1 week, tussen kerstmis en nieuwjaar, opgenomen.
De huidige bezetting van The Narcotic Daffodils is: Luna Doppée - zang, Maria - sologitaar en achtergrond zang, Simon - Hammond orgel, Indiase sitar, maracas en achtergrond zang, Flup'K - basgitaar, ukelele en achtergrond zang en Arne - drums.

Het album, dat 11 maart 2017 via It's Oh! Music is uitgekomen (tevens digitaal) en 7 nummers bevat, start met het titel nummer "Summer Love" en daarin hoor ik de band een uitstekende swingende psychedelische progressieve pop song spelen, die gevolgd wordt door "Naturally High", een lekker in gehoor klinkende rock song met echo op de zang, waar diverse tempowisselingen in zitten.
Daarna volgt "Guardians", een uptempo rock song, waarin de band enkele verrassende psychedelische breaks in gebouwd heeft en deze wordt gevolgd door "Hypnotized", een swingende rock song, die progressieve rock invloeden heeft .
Dan zet The Narcotic Daffodils me "You Can't Get" voor en hierin krijg ik een geweldige progressieve rock song te horen, die enkele prima tempowisselingen bevat, waarna "Bruxelles" volgt en ik een fantastische Franstalige rock song voorgeschoteld krijg, die swingt en tevens een gedeelte in het Nederlands gezongen wordt.
In het laatste nummer van het album, "Atomic 53", speelt de band een verrukkelijk stuk psychedelische progressieve rock met Oosterse invloeden, waarin de sitar een belangrijke rol speelt.
Halverwege verandert de muziek en gaat een beetje verder de kant van de progressieve rock op, om tegen het einde terug te keren naar het psychedelische, waarmee het nummer afgesloten wordt. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

"Summer Love" van The Narcotic Daffodils is een heerlijk album, dat schitterende muziek bevat met "Atomic 53" als uitschieter en ik kan dit album dan ook van harte aanbevelen aan elke liefhebber van progressieve en psychedelische rock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten