maandag 25 september 2017

Review: Frozen Planet ... 1969 - From The Centre Of A Parallel Universe (Pepper Shaker Records, 2017) (Spacerock / Progressieve Rock)

De Australische band Frozen Planet....1969, waarvan de leden uit Sydney en Canberra komen, werd begin 2012 tijdens een jam sessie opgericht door Paul Attard - sologitaar, Frank Attard - drums en Lachlan Paine - basgitaar.
Paul en Frank uit Sydney spelen tevens in de band Mother Mars en Lachlan in Looking Glass.
De opnamen van de jam sessie vonden plaats in de Frank Street Studio van Pepper Shaker Records, maar het zou nog een jaar duren, voordat er nummers van die opnamen werden gemixt en uitgebracht.
Het trio besloot een album uit te brengen met een naam, die op een filmsoundtrack leek, waarna er werd gekozen voor "Frozen Planet...1969" en tevens werd dat de bandnaam.
In 2014 trad de band voor het eerst live op en ook rond die tijd nam Frozen Planet...1969 een nieuwe jam sessie op, waar hun volgende 2 uitgaven van werden gemaakt.
Het debuut album "Frozen Planet....1969" verscheen in 2013 via Pepper Shaker Records op vinyl en als MP3 en werd in 2014 gevolgd door "Lost Traveller Chronicles Volume One" (Pepper Shaker Records), dat als 10" mini album uitgebracht werd, waarna de CD "Lost Travellers Chronicles Volume 2" (Pepper Shaker Records) in 2015 op de markt kwam.
Het album "Electric Smokehouse", dat 11 januari 2017 via mail-order van Shiny Beast in Europa werd uitgebracht, is zowel op zwart als op gemixt paars doorzichtig vinyl in een klaphoes op het Headspin Records label verschenen en tevens in een beperkte oplage op LP en op CD via Pepper Shaker Records.
Ook hun album "From The Centre Of A Parallel Universe" verscheen zowel op LP, via Headspin op zwart en in een beperkte oplage op oranje vinyl, als op CD via Pepper Shaker Records.

Het album bevat 5 nummers, waarvan "Signals (Channeling ..)" het eerste is en daarin hoor ik de band ruimtelijke geluiden produceren, waarna de muziek los barst in "Celestial Gambler" en ik een schitterend heftig klinkend stuk progressieve rock voorgeschoteld krijg, dat in een hoog tempo gespeeld wordt en tot op 2/3 van het nummer swingt als een trein, waarna de band het roer omgooit en het nummer in een rustig tempo uit speelt. (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Daarna krijg ik "Through Hell's Kaleidoscope, Parts I & II" te horen, waarin Frozen Planet ... 1969 me een geweldige mix van spacerock en progressieve rock voor zet, die tot halverwege in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, waarna het ritme en tempo verandert en de band tijdelijk experimenteel verder gaat, om na
korte tijd weer over te schakelen en het tempo weer opvoert en er ruimtelijke geluiden aan de muziek toegevoegd worden.
Dan hoor ik "The Lady And The Archer", een heerlijk, vrij rustig, klinkende rock song met een aangenaam licht hypnotiserend terug kerend ritme, waarna het laatste nummer, "Ancient Wings Taking Flight", volgt en de band me, na een snel begin, een experimenteel stuk muziek voorschotelt, dat halverwege verandert en ik een fantastisch rustig rock nummer te horen krijg, dat progressieve blues invloeden bevat.

"From The Centre Of A Parallel Universe" van Frozen Planet ... 1969 is een uitstekende plaat, die lekkere muziek bevat, waarmee de band me van begin tot einde heeft weten te boeien en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen, aan een ieder die van porgressieve rock en spcerock houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten