maandag 18 september 2017

Review: Sula Bassana - The Ape Regards His Tail - Original Soundtrack (Sulatron Records, 2017) (New Age / Krautrock / Elektronisch)

In 2002 verscheen via het Nasoni label de LP "Dreamer" als debuut van multi instrumentalist Dave Schmidt, alias Sula Bassana, die alle instrumenten voor zijn rekening nam en bijna alle nummers zelf schreef.
Vervolgens werd "Dreamer" op CD uitgebracht en verscheen in 2004 via Dave's eigen Sulatron label en in 2005 nogmaals, maar dit keer via het Elektrohasch label en in 2012 bracht Dave deze CD opnieuw uit, aangevuld met 2 bonus nummers, die van zijn 7 inch vinyl single "Vegetable Man" / "Perry Rhodan" uit 2009 komen (Nasoni Records).
Tussen 2002 en 2012 brengt Dave diverse CD's en LP's uit, zoals de split LP met Vibravoid "Retronique" (Nasoni, 2003), "Sula Bassana And The Nasoni Pop Art Experimental Band Vol.1" (CD, Nasoni, 2006), "The Night" (CD, Sulatron, 2009 / LP, Pancromatic Records, 2009), "Kosmonauts" (CD, Sulatron, 2010) en "Dark Days" (CD/2LP, Sulatron, 2012) plus de single "Vegetable Man"/ "Perry Rhodan" (7 inch vinyl, Nasoni, 2009), plus diverse CD-R uitgaven, terwijl in 2014 de LP "Sula Bassana - Disappear + 3AM - Waves" via het Headspin label verscheen, waarbij 3AM een alias is van Chino Burga, een legendarische underground rockmuzikant uit Lima, Peru, die reeds 20 jaar bezig is met het maken van vrij heftige muziek en in verschillende rock bands speelt (La Ira De Dios, Necromongo, La Garua en Los Entierros).
Normaal gesproken speelt Dave nooit live onder de naam Sula Bassana, maar op het Roadburn festival te Tilburg, Nederland, maakte hij daar een uitzondering voor en vormde een band rond zich, die voor deze gelegenheid bestaat uit: Sula Bassana - sologitaar, synthesizer, mellotron en FX, Komet Lulu - basgitaar en FX, Rainer Neeff - sologitaar en FX en Marcus Schnitzler - drums.
"Live At Roadburn Festival 2014" bevat bijna het hele concert van de band, dat via het Sulatron Records label zowel op CD als LP is verschenen, waarbij de CD 13 maart 2015 werd uitgebracht en de LP op 8 mei 2015 in een gelimiteerde oplage van 777 stuks op marmer kleurig vinyl, waarbij verder opgemerkt kan worden, dat het album ook deze keer door krautrock legende Eroc gemasterd is en het artwork door Lulu Artwork (Komet Lulu) is gedaan.
Ook album "Shripwrecked" van Sula, dat 12 februari 2016 verscheen, is zoals gewoonlijk gemasterd door Eroc, maar waar normaal gesproken het artwork door Lulu Artwork wordt verzorgd, heeft hij deze keer gekozen voor het schilderwerk van Frank Lewecke, die ook de hoes van zijn album "The Night" maakte.
Op zijn CD album "Organ Accumulator + Disappear", dat 17 februari 2017 is verschenen, heeft hij er voor gekozen zijn nummers van de split LP "Disappear" /  "Waves" nogmaals uit te brengen, maar nu gekoppeld aan "Organ Accumulator", dat in het voorjaar op LP via het Deep Distance Records label zal verschijnen.
Zijn album "The Ape Regards His Tail - Original Soundtrack", een science-fiction film van film maker Michael Yates, verscheen 7 juli 2017 via zijn eigen Sulatron Records label op CD en bevat 8 nummers, waarbij Dave gebruik maakte van synthesizers, mellotron, orgel, elektrische gitaar, elektrische piano en strijkers ensembles.

Het album start met "Beginning", waarin Sula een schitterend rustig stuk synthesizer muziek ten gehore brengt, dat door piano klanken ondersteund wordt, waarbij het doordringende hypnotiserende synthesizer geluid, mijn brein in een diepe toestand van rust brengt.
Daarna speelt hij "Dreams", eveneens een prachtig rustig synthesizer nummer, waar de rust van af straalt en dit wordt gevolgd door "Rocks 1", een vrij zwaar en duister klinkend nummer, dat een enigszins mystieke ondertoon bevat.
Ook in "Desert" krijg ik een heerlijk hypnotiserend nummer voorgezet, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en mijn geest tot rust brengt, waarna ik "Sand Waves" hoor en Sula me mee neemt op een psychedelische trip door het heelal, door me een fantastische dansbare mix van kraut- en spacerock te spelen, waarbij stil zitten geen optie is.
Dan volgt "Rocks 2", een vervolg van "Rocks 1" en ook dit bevat een duister en zwaar stuk muziek, waarbij het ritme hypnotiserend klinkt (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie).
In "Water" laat Sula me iets meer dan 20 minuten genieten van een licht hypnotiserend nummer, dat in de stijl van de muziek van Deuter gespeeld wordt, waarbij het geluid van zeegolven een belangrijke rol speelt en op die manier werkt hij naar de climax toe, die tegen het eind van het nummer bereikt wordt.
Het laatste nummer van de CD heet heel toepasselijk "Ending" en daarin krijg ik opnieuw een verrukkelijk stukje licht psychedelische elektronische muziek  voorgeschoteld, dat mijn geest tot rust brengt.

"The Ape Regards His Tail - Original Soundtrack" van Sula Bassana is een fantastische CD, waarvan ik ten volle heb genoten en volledig tot rust ben gekomen en ik kan deze geweldige schijf dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van elektronische en new age muziek houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten