maandag 11 september 2017

Review: Vibravoid - Mushroom Mantra's (Stoned Karma Records, 2017) (Psychedelisch)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is.
Op 17 november 2017 verschijnt het nieuwe album van de band, "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.

Het album begint met "Om Gang Ganpataye Namah" en daarin schotelt de band me een schitterende psychedelische song voor, die een dansbaar ritme bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "The Legend Of Doctor Robert", een geweldige aanstekelijke dansbare song, die over het nummer "Dr.Robert" van The Beatles gaat.
Daarna hoor ik "Echoes Of Time", een fantastische psychedelische song, waarmee de band me in een lichte trance brengt, waarna "Sarveshaam Svastir Bhavatu" volgt, die dezelfde uitstraling heeft en ik min of meer een vervolg van de vorige song te horen krijg.
Dan zet Vibravoid me "Apollo69" voor en mag ik opnieuw genieten van een verrukkelijk instrumentaal psychedelisch rock nummer, waarbij stil zitten niet aan de orde is en dit nummer wordt gevolgd door "Purple Pepper", waarin de band een heerlijke rustige dromerige song ten gehore brengt.
Het laatste nummer van de LP, dat "The Orange Coat" heet, duurt bijna 20 minuten en hierin neemt de band me mee in een psychedelische trip, waar invloeden van The Beatles in te herkennen zijn.
Vervolgens gaat de CD verder met "Krautfaktor I", een instrumentaal psychedelisch stukje met krautrock invloeden, dat een vervolg krijgt in "Krautfaktor II", dat rustig en eentonig begint, waardoor er een hypnotiserend effect ontstaat, maar geleidelijk komt er meer vaart in het nummer, dat steeds meer krautrock invloeden krijgt, om vervolgens weer rustiger gespeeld te worden, waarbij de muziek rond gaat en van het linker naar het rechter kanaal gepomt wordt, zodat er opnieuw een hypnotiserend effect optreedt.
Het laatste nummer van de CD heet "Krautfaktor III" en daarin verrast de band me door een experimenteel stuk muziek ten gehore te brengen, dat tevens een hypnotiserend ritme bevat.

"Mushroom Mantra's" van Vibravoid is een geweldig album, dat vol heerlijke psychedelische muziek staat en ik  kan deze schijf dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van dit genre houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten