maandag 25 september 2017

Review: Öresund Space Collective - Hallucinations Inside The Oracle (Space Rock Productions, 2017) (Spacerock)

Öresund Space Collective is een spacerock band uit Öresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 25 officiële albums heeft uitgebracht.
Op het album "Hallucinations Inside The Oracle", dat in november 2016 in de Black Tornado Studio te Kopenhagen, Denemarken, werd opgenomen,  bestaat de band uit: Hasse - basgitaar, talking drum en doun doums; Tim - drums; Jonathan - sologitaar, viool, lap steel gitaar, farfisa en theremin; Dr.Space - analoge synthesizers en bas synthesizer dron; KG analoge synthesizer en sitar; Magnus - sologitaar en Jari - basgitaar.
Het album wordt zowel als 2LP en als CD in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht, waarbij er van de 2LP 300 stuks op 180 gram licht blauw vinyl (kant A/B) en mint vinyl (kant C/D) worden geperst en 200 stuks op 180 gram zwart vinyl (kant A/B en C/D), terwijl de LP's voorzien zijn van een klaphoes, 4 inlegvellen hebben en met de hand genummerd zijn en de CD in een 4 delig uitklapbare hoes zit.

Het album, dat slechts 4 nummers (de CD 3) bevat, start met "Reflections In The Mind's Eye", een bijna 20 minuten durend Oosters klinkend nummer, waarin de sitar, doun doums en viool de belangrijkste rollen spelen en de schitterende muziek een gemixt wordt met progressieve rock en spacerock. (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Kant B bestaat uit "ESP (Extreme Spacial Perspective)" en daarin start de band met een geweldig stuk hypnotiserende krautrock, dat swingt as een trein, maar op ongeveer 1/3 van het nummer van tempo en ritme verandert en ik een eentonig ritme voorgezet krijg, dat met viool klanken en subtiele synthesizer geluiden gemixt wordt, waardoor de muziek hypnotiserend blijft, om verder in het nummer steeds meer spacerock invloeden te krijgen, waarna het over gaat in een heerlijk stuk progressieve spacerock.
Dan volgt op de 2LP kant C, waarin "The Oracle / Pt 1" te horen is en op de CD is deze gecombineert met "The Oracle / Pt 2" van kant D, zodat het nummer uit éen geheel bestaat en iets meer dan 40 minuten duurt.
Net als het eerste nummer spelen de sitar en viool een belangrijke rol in dit Oosters klinkende nummer, dat vergezeld gaat van synthesizer drones, waarna de muziek na een 7 tal minuten van ritme verandert en de muziek meer snelheid krijgt, waardoor ik in mijn geestesoog de dervishen al zie draaien.
Na enkele minuten wordt het tempo rustiger en krijgt de muziek meer invloeden van spacerock, die langzaam verder uitgebouwd wordt, om vervolgens experimenteel te worden, waarmee de band de muziek weer een heel andere wending geeft, om me in het laatste stukvan het nummer een prgressief stuk rock voor te schotelen.

"Hallucinations Inside The Oracle" van Öresund Space Collective is een geweldig album, dat ik elke liefhebber van spacerock, progressieve rock en Oosterse muziek kan aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten