maandag 25 september 2017

Review: Mordecai Smyth - The Mayor Of Toytown Is Dead (Mega Dodo Records, 2017) (Psychedelische Pop)

Mordecai Smyth uit Reading, Engeland, maakte in 2011 het nummer "Big Hit" en bracht dit via een download uit, waarna dit nummer tegelijk op de gelimiteerde LP "Sticky Tape & Rust" verscheen, die in een oplage van 250 stuks op 180 gram rood vinyl geperst werd en vergezeld ging van ansichtkaarten en een gratis download.
Daarna bracht hij in 2013 de gelimiteerde 7" paars bespetterde single "Georgina Jones" uit in een oplage van 250 stuks en tegelijk verscheen de 7" EP "Dial M For Mordecai", die, eveneens in een oplage van 250 stuks, op oranje vinyl verscheen, waarbij via een download CD een extra nummer te beluisteren is (beiden verschenen via Mega Dodo Records).
Ook bracht hij, in 2014, samen met Icarus Peel de gelimiteerde 10" vinyl LP "Barnburner" uit, waarbij elk van de twee artiesten 3 nummers speelt, terwijl de LP op blauw vinyl in een oplage van 250 stuks geperst werd, waarvan de eerste 100 vergezeld gingen van een A3 kleuren poster + sticker.
Zijn nieuwe album "The Mayor Of Toytown Is Dead" verschijnt eind september 2017 in een beperkte oplage van 250 stuks op 180 gram vinyl in een klaphoes, waarvan het artwork door Martin Simmonds is gedaan en bevat een download kaart, terwijl de eerste 100 exemplaren van de LP vergezeld gaan van een A3 poster plus Georgina Jones' 7" vinyl single en "Dial M For Mordecai" 7" EP op oranje vinyl.
De muzikanten, die op dit albummeespelen zijn: Tabitha Smyth - klarinet, bas klarinet, alt saxofoon,  en achtergrond zang (1 nummer), Icarus Peel - basgitaar, speciale feedback gitaar en achtergrond zang (1 nummer), Dave Lambert - sologitaar (gitaar solo's in 2 nummers), Darren Medland - akoestische gitaar (1 nummer), Catherne Earnshaw - zang (1 nummer), Deborah Pike - zang (1 nummer), Michael B. Creech - drums en percussie (6 nummers), Martin Simmonds - drums (1 nummer), Giampiero "GP" Nassi - drums (1 nummer), Diane Prince - trombone (1 nummer), Sarah Rhiannon Parkes Bowen - dwarsfluit (1 nummer) en Crystal Jacqueline - achtergrond zang (1 nummer), terwijl Mordecai zelf de sologitaar, mellotron, keyboards en zang voor zijn rekening neemt.

Het album, dat 9 nummers bevat, start met "Billywitch", waarin ik een heerlijke psychedelische pop song voorgezet krijg, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie) en gevolgd wordt door "The River Of Sleep", een schitterende progressieve pop song, die enkele tempowisselingen heeft.
Dan hoor ik "Far From The Crowd", een fantastische melodische pop song met een aanstekelijk ritme en zang van Catherine Earnshaw, waarna "Heading Back West" volgt en Mordecai me een lekker in het gehoor klinkende pop song voorschotelt, waar lichte country invloeden in zitten.
In "Golf Girl" krijg ik een uitstekende, vrolijk klinkende, pop song te horen met tweestemmige zang en in "A Knife And A Key" laat Mordecai me genieten van een afwisselende pop song, die klassieke Spaanse invloeden heeft, waarbij het "Olé" gevoel hoog is.
Daarna volgt "Happy" en daarin klinkt de muziek inderdaad erg happy en aanstekelijk, waardoor ik de neiging krijg met Denorah Pike mee te gaan zingen, die de tekst van het nummer schreef en de zang voor haar rekening neemt.
Vervolgens hoor ik "Stay With The Pulse", waarin de muziek rustig start en ik een licht psychedelisch instrumentaal nummer voorgezet krijg, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, om door "Dissent Into Chaos" gevolgd te worden.
Hierin speelt Mordecai een dansbare melodische pop song, die invloeden uit de jaren 80 muziek heeft en een licht progressief psychedelisch karakter bevat.

"The Mayor Of Toytown Is Dead" van Mordecai Smyth bevat 9 uitstekende pop songs, die me als muziek in de oren klinken en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan elke liefhebber van de betere (psychedelische) pop.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten