maandag 11 september 2017

Review: Unreal City - Frammenti Notturni (AMS Records, 2017) (Progressieve Rock / Symfonische Rock)

Unreal City werd in de zomer van 2008 te Parma, Italië opgericht door Francesca Zanetta - sologitaar en mellotron en Emanuele Tarasconi - piano en keyboards, die samen met Dario Pessina - basgitaar en zang en Andrea Gardani - drums en percussie de band vormen.
Unreal City deed mee aan verscheidene band wedstrijden en won de "best original song" award bij de NeoDOP music awards en een zilveren medaille bij de Liber@mente wedstrijd, waarna ze in 2012 hun debuut EP uitbrachten.
In januari 2013 kwam de band onder contract bij AMS/BTF Records, die in april dat zelfde jaar hun eerste album "La Crudeltà Di Aprile" (de wreedheid van april) uitbracht.
Het album leverde de band veel positieve recensies op in muziektijdschriften, fanzines en websites en ook kwam het album in de top van veel Italiaanse progressieve rock albums hitparades, waarna de band op diverse belangrijke Italiaanse podia speelde, zoals: MetaRock festival met Banco Del Mutuo Socorso in Pisa, het Cre.Sta Festival en het FIM Festival in Genua en de Il Giardino Club in Verona, maar ook speelden ze op internationale podia, waaronder het Terra Incognita Progressif Festival in Québec City (Canada) om hun album te promoten.
Op 15 december 2014 verscheen hun videoclip “Lo Schermo Di Pietra” op single, als voorloper van hun tweede album "Il Paese Del Tramonto", dat half januari 2015 door AMS/BTF Records werd uitgebracht, waarna de band ging toeren door Europa, onder andere in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
Het album, dat 7 nummers bevat en in augustus 2014 in de Hilary Audio Recording Studio te Sori, Italië werd opgenomen, is op 3 verschillende manieren uitgebracht, zowel als CD, als gelimiteerde editie CD (genummerd en gesigneerd, oplage 100 stuks) en als gelimiteerde editie bundel CD, dat wil zeggen: gelimiteerde gesigneerde CD + gelimiteerd Unreal City's Tour T-Shirt + gelimiteerde gesigneerde promotie ansichtkaart.
Hun nieuwe album, dat 10 september 2017 via het AMS records label op CD  en op LP (in een klaphoes) is verschenen, heet "Frammenti Notturni" en daarop is drummer Andrea Gardani vervangen door Marco Garbin, terwijl de gastmuzikanten Matteo Bertani - viool en Camilla Pozzi - zang op het album mee spelen.

Het album, dat 5 nummers bevat, begint met "La Grande Festa In Maschera", dat in 5 stukken is onderverdeeld; a) "Desir"; b) "Exitacion"; c) "Plateau"; d) "Orgasme" en e) "Résolution".
In dit nummer hoor ik de band een iets meer dan 13 minuten durende symfonische progressieve rock song spelen, die tevens invloeden van jazzrock herbergt,  diverse tempowisselingen bevat en technisch van hoogstaande kwaliteit is, waarmee de band me meteen in de ban van hun muziek weet te krijgen.
Daarna laat de band me genieten van "Le Luci Delle Case (Spente)", dat in een rustig tempo start, maar geleidelijk iets meer vaart krijgt en hierin worden jazz invloeden verweven met progressieve en symfonische rock, waardoor een swingend geheel ontstaat, dat enkele prima tempowisselingen en geweldige zang heeft.
In "Barricate" krijg ik een prachtige rustige symfonische song voorgezet, die tegen het einde versneld wordt en swingt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna ""Il Nido Delle Succubi" volgt en Unreal City me een heerlijke rock song voorschotelt, die in een gemiddeld tempo begint, daarna een aanstekelijk dansbaar ritme krijgt en vervolgens over gaat in een verrukkelijk stuk symfonische rock, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en zowel Engelse als Italiaanse tekst bevat, waarna het nummer in een gemiddeld tempo wordt afgesloten.
Het laatste nummer heet "Arrivi All'Aurora" en daarin speelt de band een schitterende rustige licht psychedelische song, die na enkele minuten verandert in een uitstekend symfonisch rock nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

"Frammenti Notturni" van Unreal City bevat 5 fantastische nummers, waar ik van begin tot einde met volle teugen heb genoten en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan iedere liefhebber van zowel progressieve als symfonische rock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten