zondag 2 februari 2020

Review: Ángel Ontalva & Vespero - Sada (Vespero Music, 2020) (Progressieve Rock)

Ángel Ontalva is een Spaanse gitarist uit Madrid, die deel uit maakt van de band October Equus, maar ook solo diverse albums op zijn naam heeft staan, zoals: "Mundo Flotante" (OctoberXart Records, 2012), "Land Of Rain And Steel" (Ltd.edition CD-r, OctoberXart Records, 2013), "Tierra Quemada" (CD, OctoberXart Records, 2015), "No Grooves - Blood Moon Tonight" (CD, OctoberXart Records, 2017), "Satellites" (ltd. edition CDr, OctoberXart Records, 2017) en op 4 september 2018 bracht Ángel samen met Priot Duo, uit Moskou, Rusland, het album "Blue Stone Waves" als digitale download uit via OctoberXArt Records en tevens verscheen het album als CD.

Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via diverse maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat, na het overlijden van cellist Vladimir Belov tegenwoordig uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar, synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektronica, Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron en Vitaly Borodin - viool.
Ángel en Vespero hebben hun krachten gebundeld in het nummer "Carta Marina", dat vanaf 12 februari 2018 op CDr via bandcamp verkrijgbaar was en op 9 juli 2018 gevolgd werd door het album met dezelfde naam.
Het album verscheen in eigen beheer in een beperkte oplage van 100 stuks als Deluxe Edition 2CD + digitale download, waarbij de bonus CD opnamen bevat van live uitvoeringen van Ángel Ontalva & Vespero uit 2017/2018, inclusief 3 niet uitgebrachte nummers, gestoken in een 6 delige hoes en in een beperkte oplage van 400 stuks, plus als digitale download.
Deze bonus CD is op 3 augustus 2018 als aparte CD, inclusief digitale download, onder de naam "Sea Orm Liventure" in eigen beheer uitgegeven in een beperkte oplage van 200 stuks als digipack met 4 delig uitvouwbare hoes en een 2 pagina's tellend boekje.
Op 1 februari 2020 verscheen het album "Sada", waarop 6 nummers staan, via Vespero Music in een beperkte oplage van 300 stuks op CD , waarin Vespero en Ángel Ontalva opnieuw samen werken.

De CD begint met "Uwasa No Onna", waarin de band een fantastisch progressief rock nummer in een gemiddeld tempo speelt, dat rock in opposition (RIO) en lichte spacerock invloeden heeft en diverse tempowisselingen bevat, om iets over de helft van het nummer meer snelheid te krijgen en gevolgd wordt door "Theme From Sada", een geweldig stuk rock, dat melodische, progressieve rock en spacerock invloeden bevat en enkele tempowisselingen heeft.
In "Her Eyes Sparkled In A Strange Way" laat de band me genieten van een verrukkelijk progressief rock nummer, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en door het vioolspel een trieste ondertoon krijgt en in "Day Of Truth" spelen Ángel Ontalva & Vespero een vrij heftig rock nummer, dat invloeden van acid-, experimentele rock en improvisaties heeft.
Verder volgen "A Sense Of Clarity", een uitstekend stuk muziek, dat diverse subtiele tempowisselingen heeft, invloeden van melodische rock, jazzrock en een aanstekelijk ritme bevat en tegen het einde in een rustig tempo gespeeld wordt en "Futari Kiri", waarin de band opnieuw zo'n prachtige uptempo mix maakt van progressieve rock, jazz en improvisaties, die in rust eindigt.

"Sada" van Ángel Ontalva & Vespero is een fantastisch progressief rock album, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik kan elke liefhebber van deze muzieksoort, deze schijf dan ook van harte aanraden.(luister naar het album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten