zondag 16 februari 2020

Review: Mechanimal - Crux (Inner Ear Records, 2020) (Elektro / Dark Wave)

De band Mechanimal werd in het voorjaar van 2011 te Athene, Griekenland opgericht door Giannis Papaioannou - synthesizer en keyboards, die een pionier in de Griekse elektronische scene is.
Samen met fotograaf en zanger Freddie Faulkenberry maakte hij zijn eerste plaat, getiteld "Low Land".
Daarna ontstond het idee een band te vormen, waarna Tassos Nikogiannis - sologitaar en video artiest Angeliki Vrettou het duo kwamen versterken en in 2012 verscheen hun debuut album.
Na een bezetting wisseling, Tassos Nikogiannis werd in 2013 vervangen door Kostas Matiatos, verscheen in 2014 hun 7" vinyl single "Obscure", die enkele maanden later gevolgd werd door "Secret Science", de tweede LP van de band, waarop 8 nummers staan en deze is als gelimiteerde uitgave verschenen als 2 x 10" vinyl LP, inclusief een bonus CD, terwijl het album ook als CD, met daarop 2 extra nummers en digitale download is uitgebracht.
Op hun derde LP, "Delta Pi Delta" speelt de band in een nieuwe bezetting, waarin Eleni Tzavara (Film, Etten) de zang voor haar rekening neemt en Tassos Nikogiannis naast Kostas Matiatos weer in de band is komen te spelen als tweede sologitarist.
vanaf het voorjaar van 2015 tot augustus van dat jaar ging de band de studio in om te werken aan hun nieuwe album, dat zowel op LP (wit vinyl), waarop 8 nummers staan, als op digitale download (met 2 extra instrumentale nummers) is uitgebracht via het Inner Ear label, terwijl "Delta Pi Delta" is opgedragen aan hun goede vriend, de Griekse artiest en schilder Nicholas Liber (1956 - 2013).
Op 27 januari 2020 verscheen "Crux", dat 10 nummers bevat, via Inner Ear Records als LP, CD en als digitale download en bestaat Mechanimal alleen nog uit Giannis en Freddie en wordt live bijgestaan door drummer Antonis Charalamidis.
Hun album "Crux" bevat bijdragen van gastmuzikanten: Jimmy Polioudis - sologitaar (2 nummers), Henrik Meierkord - cello (2 nummers), Vasiliki Mazaraki - viool (2 nummers) en George Theofanidis - sologitaar (1 nummer).

Het eerste nummer van het album heet "Ghetto Level" en hierin speelt de band een geweldige rustige dark wave song, die invloeden uit elektro en post-rock heeft en een gesproken tekst bevat en gevolgd wordt door "Sharon", een lekker in het gehoor klinkende song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en invloeden uit gothic heeft.
Daarna volgen "Stolen Flesh", een heerlijke zware song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een mix is van dark wave en gothic en "Easy Dead" zet de band me een schitterende swingende elektro song voor, die tempowisselingen bevat en "Scavengers", een fantastische uptempo techno song, die een aanstekelijk dansbaar ritme bevat en swingt, waarbij stil zitten niet mogelijk is.
In "Razor Tube" schotelt Mechanimal me een nogmaals een swingende uptempo techno song voor en in "Red Mirror" krijg ik een verrukkelijke uptempo mix van new wave, elektro en gothic, waarin het ritme van "A Forest" van The Cure zitte horen, die me in beweging houdt.
verder volgen "Hospital Of The Storm", een zware uptempo elektro song, die enkele subtiele tempowisselingen bevat, "Vanquish", een swingende, zeer dansbare,  uptempo mix van elektro en dance met een terugkerend ritme, die tempowisselingen bevat en "La Poverina Delle Ossa", een uitstekende rustige song, waar een gesproken tekst in zit, die door het vioolspel enigszins triest klinkt.

Mechanimal heeft me met "Crux" van begin tot einde in de ban van hun fantastische muziek gehouden, die een mix is van dark wave en elektro en invloeden van gothic en techno bevat en ik kan liefhebbers van deze genres, deze schijf dan ook zeer aanraden.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten