zondag 16 februari 2020

Review: Waltari - Global Rock (Metalville, 2020) (Punk / Hardrock)

Waltari uit Helsinki, Finland, werd in 1986 opgericht door Kärtsy Hatakka - zang, basgitaar en keyboards en Jariot Lehtinen - sologitaar, die al sinds 1978 samen in de punk band Draculas speelden.
Nadat de punk scene was doodgebloed in 1986, besloten ze hardrock te gaan spelen, die in die periode populair begon te worden in Finland, waarvan de bekendste Smack en Peer Günt waren.
Onder de naam Waltari maakte de band 19 albums en 6 EP's en bestond in verschillende bandbezettingen, waarbij hun laatste band sinds 2013 bestaat uit: Kärtsy Hatakka - zang, basgitaar en keyboards, Jariot Lehtinen - sologitaar, Sami Yli-Sirniö - sologitaar, Kimmo Korhonen - sologitaar, Antti Kolehmainen - sologitaar, Jani Hölli - keyboards en Ville Vehviläinen - drums.
Hun 20ste album heet "Global Rock", dat 12 nummers bevat, en wordt 20 maart 2020 via Metalville op zowel LP als CD en digitale download uitgebracht en werd op 20 september 2019 vooraf gegaan door het digitale nummer "Postrock".

Het album begint met de digitale download "Postrock", waarin de band een heerlijke swingende uptempo mix van punk en hardrock speelt, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en enkele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Metal Soul", een swingende uptempo mix van hardrock en funk, die aanzet tot dansen.
Daarna volgen "Skyline", een uitstekende uptempo hiphop song, die melodische rock invloeden heeft en een prima tempowisseling bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), "The Way", een vrij heftige rock song met heavy metal invloeden, die ook nu weer tempowisselingen heeft en "No Sacrifice", een geweldige swingende heavy metal song met rap invloeden, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
In "Sick'n'Tired" speelt Waltari een fantastische melodische pop song, die new wave invloeden uit de jaren 80 heeft en lichte invloeden van de zang in de stijl van Dave Davies (Kinks) bevat, in "Boots" krijg ik een uptempo heavy metal song voorgezet, waarin een stukje van "These Boots Are Made For Walking" van Nancy Sinatra en Lee Hazelwood zit en tevens heeft het lichte disco invloeden en in "Going Up the Country", een cover van het nummer van Canned Heat en hierin laat de band een eigentijdse bewerking horen, die in een rustig dansbaar disco ritme gespeeld wordt.
Dan volgen "Orleans", een swingende uptempo mix van punk en hardrock, "Had It All", een mooie pop song, die in een vrij rustig tempo gespeeld wordt en uitstekende samenzang bevat, "And The", een snelle heftige rock song, die enkele tempowisselingen heeft en "Sand Witch", die met rustig gitaarspel begint, om na 40 seconde over te gaan in een uptempo rock song, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en swingt.

"Global Rock" van Waltari is een uitstekende plaat, die vol uptempo rock nummers staat en ik kan liefhebbers van heavy rock en punk dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten