zondag 9 mei 2021

Review: Dictaphone - Goats & Distortions 5 (Denovali Records, 2021) (Oosters / Avant Garde)

Eind jaren 90 richtte Oliver Doerell (elektronica, bas- en sologitaar) uit Berlijn, Duitsland, Dictaphone op en in 2000 ging hij samen spelen met Roger Döring (saxofoon en klarinet).
Na enkele jaren met diverse gastmuzikanten gespeeld te hebben, waaronder Stephan Wöhrmann (SWOD), Malka Spigel (Minimal Compact) en enkele albums te hebben uitgebracht via het City Centres Offices labelhet album ": "M=Addiction" (2002), "Nacht" (EP, 2004) en "Vertigo II" (2006) kwam Alex Stolze (viool) in 2009 bij de band, waarna "Poems From A Rooftop" in 2012 in een zeer beperkte oplage door het Sonic Pieces label werd uitgebracht.
De band trad in de loop der jaren in meer dan 20 landen op en speelde op festivals zoals: Mutek, Transmediale, Unsound, Benicassim en meer.
Op 24 november 2017 verscheen het album "APR 70" en werd als LP en CD door het Denovali Records label uitgebracht en tevens bracht dit label de vorige uitgaven van de band opnieuw uit en op 30 april 2021 verschijnt "Goats & Distortions 5", waarop 10 nummers staan, als LP en als CD via Denovali Records.

Het album begint met "O", waarin het trio een geweldig Oosters getint nummer in een niet al te hoog tempo ten gehore brengt, dat een aanstekelijk terugkerend ritme heeft en gevolgd wordt door "Island 92", eveneens een schitterend Oosters klinkend nummer, dat na enkele minuten van ritme verandert en "808.14.4", een fantastische mix van Oosterse ritmes, erotica en dance, die in een vrij rustig tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft.
Daarna volgen "Goats & Distortions 1", een kort experimenteel elektronisch stukje met percussie, "Tempête Et Stress", een avant garde nummer met experimentele elementen, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en invloeden heeft van Hüsnu Senlederici en tevens een trieste ondertoon bevat en "Il Grande Silenzio", een prima experimenteel nummer met Oosterse invloeden en een terugkerend ritme, dat melancholisch klinkt.
In "M." zet Dictaphone me een heerlijk avant garde nummer in een vrij rustig tempo voor, dat experimentele invloeden heeft en in "Goats & Distortions 2" krijg ik weer zo'n puik experimenteel avant garde in een gemiddeld tempo nummer te horen.
Verder volgen "Your Reign Is Over", een fantastische mix van dance, Oosterse ritmes en terugkerende ritmes, die swingt als een trein en iets over de helft van het nummer even stopt, om na enkele seconden weer verder te gaan en "Griot Dub", een verrukkelijk avant garde nummer met Oosterse invloeden en een licht hypnotiserend  terugkerend ritme.

"Goats & Distortions 5" van Dictaphone staat vol schitterende muziek, waar ik vanaf de begin tonen van genoten heb en ik kan iedere liefhebber van Oosters getinte muziek, avant garde en terugkerende ritmes deze schijf dan ook sterk aanbevelen.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten