zondag 31 oktober 2021

Review: Flying Norwegians - New Day en Wounded Bird (Apollon Records, 2021) (Country Rock)

Flying Norwegians uit Bergen, Noorwegen, werd eind jaren 60 opgericht door Rune Walle - sologitaar en Gunnar Bergstrøm - drums, waarna Cato Sanden - zang, Johannes Torkelsen - basgitaar en Jarle Zimmermann - keyboards zich bij dit duo voegden en de band was een feit.
De band bracht hun debuut LP "New Day" in 1974 via Sonet Records uit en deze werd in 1976 gevolgd door "Wounded Bird", dat eveneens via Sonet Records verscheen.
Apollon Records heeft beide albums op 29 oktober 2021 her uitgebracht en deze verschenen beide als LP in een beperkte oplage van 375 stuks op wit vinyl, als LP in een beperkte oplage op geel vinyl en als LP op zwart vinyl en als CD en als digitale download.

Het album "New Day", dat 11 nummers bevat, begint met "Young Man", waarin Flying Norwegians een uitstekende rock song in een gemiddeld tempo speelt, die prima samenzang heeft en een terugkerend ritme bevat en gevolgd wordt door "Time's Drawing Circles", een mooie vrij rustige song met een dansbaar ritme en country invloeden, "Those Were The Days", een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijke dansbaar ritme en "Lucky Number", een schitterende song met een aanstekelijk ritme, dat aanzet tot dansen.
Daarna volgen het titel nummer "New Day", een geweldige rustige country rock song, die invloeden van de muziek van Neil Young en het nummer "I'll Just Play" van de 60's band Magic heeft, "Behind The Worlds", een prachtige country song, die in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld en "Spanish Tragedy", een heerlijke song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme, die enkele tempowisselingen heeft.
In "Tricky Lies" zet Flying Norwegians me opnieuw een puike country song in een gemiddeld tempo voor, die een dansbaar ritme heeft en in "Human Need" krijg ik weer zo'n song met een gemiddeld tempo te horen, die een aanstekelijk ritme heeft.
Verder volgen "You'll Come Around", een verrukkelijke song, die net als de meeste nummers in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, maar het grote verschil met de andere songs is, dat in dit nummer sterke invloeden van progressieve rock verweven zijn, waardoor dit wat mij betreft, samen met "New Day", het beste nummer van de plaat is en "It Ain't Just Another Blow", een fantastische uptempo country song met een aanstekelijk vrolijk ritme.

De LP "Wounded Bird", waarop 10 nummers staan, start met "Crazy Eyes Go Blind", een mooie rustige song met een dansbaar ritme en lichte melodische invloeden, die net over de helft van het nummer iets meer snelheid krijgt en deze wordt gevolgd door "Turn The Page", een schitterende vrij rustige country song met een aanstekelijk ritme en "Taste Of Money", een heerlijke song met een gemiddeld tempo, een aanstekelijk dansbaar ritme en invloeden van het nummer "Mr.Spaceman" van The Byrds.
Daarna volgen "Let's Walk To The River", een fantastische uptempo hillbilly song, die swingt als een trein, "Evening Prayer", een prachtige song met een niet al te hoog tempo en de titel song "Wounded Bird", een uitstekend nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme en tempowisselingen.
In "Tangles" schotelt Flying Norwegians me een puike dansbare country song voor en in "It's Over" speelt de band een rustige country song, die aanzet tot schuifelen.
Dan volgen "Old Lady", een lekker in het gehoor klinkende dansbare song met een vrij rustig tempo en een aanstekelijk ritme en "Absolutely Sweet Marie", een verrukkelijke country song met een gemiddeld tempo en een een vrolijk dansbaar ritme.

"New Day" en "Wounded Bird" van Flying Norwegians zijn beide uitstekende platen, die vol country muziek staan, die hoofdzakelijk in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en invloeden van muziek van onder andere The Byrds, Neil Young en The Hillman Brothers bevat en ik kan liefhebbers van dit genre beide albums dan ook zeer aanraden.(luister naar het album "New Day" via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten