zondag 20 februari 2022

Review: Dr Space's Alien Planet Trip Vol 6 - Space with Bass II (Eigen Beheer, 2022) (Elektronisch)

De van origine afkomstige Amerikaan Scott Heller, alias Dr Space is oprichter van het Öresund Space Collective, waarvan de overige bandleden uit Denemarken en Zweden komen.
Van de band verschenen al meer dan 20 albums en in de loop der jaren maakte Scott ook solo diverse opnamen, die niet werden uitgebracht en hierbij speelde hij: analoge synthesizers, Korg Monotron, Yamaha CS-10, Octave Cat SRM II, Custom Modular synthesizer en OSCar.
Omdat hij wel het idee had iets met deze opnamen te doen, vroeg hij Nicklas Sörensen (sologitaar en effecten) van de Deense band Papir en Richard Orlando (sologitaar en geluid manipulaties) van Alien Planetscapes uit Amerika, om op enkele nummers mee te spelen.
Dat resulteerde in het album "Vol 1", dat onder de naam Dr Space's Alien Planet Trip in maart 2017 in een beperkte oplage van 300 stuks met een klaphoes verscheen, waarvan er 100 in verschillende kleuren werden geperst en tevens verscheen het album als digitale download met 1 extra nummer (digitale bonus track, zonder Niklas), terwijl de eerste 50 exemplaren een gesigneerde poster bevatten.
Op 4 mei 2018 verscheen het tweede solo album van Dr. Space's Alien Planet Trip, getiteld "Vol.2- Gloomy Horizon" en hierop speelt Stefan Krey op bas- en sologitaar mee in 3 nummers, terwijl Daniel Lars eveneens sologitaar in deze nummers speelt.
Het album, dat 6 nummers bevat, werd door het Space Rock Productions label in een beperkte oplage van 410 stuks op 180 gram vinyl uitgebracht, waarvan er 100 op zwart, 155 op licht groen en 155 op rood vinyl werden geperst.
Precies een jaar later, op 4 mei 2019 dus, verscheen "Vol. 3 - Featuring Martin Weaver" via dit label in een zeer beperkte oplage van 318 stuks op 2LP, waarvan er 102 op zwart en 216 op lucht blauw 180 gram vinyl zijn geperst, die met de hand genummerd zijn en vermeldenswaardig is, dat er 2 extra nummers beschikbaar zijn, die alleen als digitale downloads zijn uitgebracht.
Op 5 mei 2020 verscheen de CD uitvoering van "Vol.4 - Space With Bass" in een beperkte oplage van 200 stuks via Space Rock Productions en op 30 juni 2020 brengt dit label het album in een beperkte oplage van 300 stuks als 2LP uit, waarvan er 200 op zwart en 100 op turquase 180 gram vinyl zijn geperst en met de hand genummerd zijn en een A3 poster plus een download code bevatten.
Vermeldenswaardig is verder, dat de CD 6 nummers bevat, terwijl de 2LP een extra nummer heeft en deze werden eind 2019, begin 2020 opgenomen en hierop wordt Dr.Space bijgestaan door Hasse Horrigmoe (Tangle Edge) op basgitaar, waarbij hij zelf op een analoge synthesizer en sequencer speelt.
Dr Space's Alien Planet Trip - "Vol 5 Search In Of" verscheen op 11 juni 2021 en daarbij bestond de band uit: Dr Space- analoge and digitale synthesizers, Pat Harrington - sologitaar en effecten, Suzuki Junzo- sologitaar en effecten en Hasse Horrigmoe- basgitaar (tracks 1 en 2).
Het nieuwe album "Space with Bass II", waarop 8 nummers staan, is een soort vervolg op "Vol.4 - Space With Bass" en verscheen 20 januari 2022 als CD in een beperkte oplage van 100 stuks, als CD bundel ("Vol.4 Space With Bass", "Vol.5 Search In Of" en "Vol.6 Space with Bass II") en als digitale download en hierop spelen William Kopecky - sologitaar (3 nummers) en Hasse Horrigmoe - basgitaar (5 nummers)

Het album start met "Crying Fireflies", waarin Dr Space's Alien Planet Trip een geweldig ruimtelijk psychedelisch elektronisch nummer in een niet al te hoog tempo speelt, dat een lichte hypnotiserende werking heeft.
Daarna volgt "3rd Ear To The 4th Dimension", een heerlijk stukje krautrock met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme, waartussen ruimte is voor experimentele  elektronische geluiden, die lichte invloeden van de muziek van Pierre Henry hebben en enkele minuten voor het einde over gaan in een ander tempo en ritme.
In "Raindrops On My Cortex" laat Dr Space's Alien Planet Trip me genieten van een ruimtelijk psychedelisch nummer, dat in een vrij rustig tempo wordt gespeeld en enigszins 'spooky' overkomt.
Dan volgt "Homer Sets Sail", eveneens zo'n uitstekend elektronisch nummer, dat in een traag tempo wordt gespeeld, een terugkerend ritme heeft en spacerock invloeden bevat.
Vervolgens hoor ik "Roasted Dust Muffin", een prima elektronisch nummer met een langzaam tempo en invloeden van terugkerende spookachtige geluiden en "Cats In The Pudding", een rustig startend nummer, dat na korte tijd meer snelheid krijgt en over gaat in een dansbaar terugkerend ritme met lichte krautrock en elektro invloeden.
Verder volgen "Bleak Future, Bright Day", een traag elektronisch nummer met een terugkerend ritme, die eindigt met geluiden, die invloeden van de muziek van Pierre Henry hebben en "Exploding Floors To Open Doors", een lekker in het gehoor klinkend nummer met een vrolijk aanstekelijk terugkerend ritme.

"Vol 6 - Space with Bass II" van Dr Space's Alien Planet Trip is een uitstekende CD, die vol staat met heerlijke elektronische muziek, die invloeden van spacerock en  psychedelische rock bevat en ik raad elke liefhebber van elektronische muziek dan ook aan eens te gaan luisteren naar deze schijf.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten