zondag 22 januari 2023

Review: Speck - Interkosmos Split LP (Sulatron Records, 2023) (Progressieve Rock / Acidrock / Krautrock/ Spacerock)

Speck uit Wenen, Oostenrijk werd in 2019 opgericht en  bestaat uit: Patrick Säuerl - drums, Lisa Winkelmüller - basgitaar en Marcel Cultrera - sologitaar en zang.
De band nam in april 2021 te Lower, Oostenrijk, enkele jams op onder leiding van Sebastian Hödlmoser, die de naam "The Metz Session" kregen.
Interkosmos werd in 2008 in Oostenrijk door 3 muzikanten uit 3 verschillende landen opgericht en bestaat uit: Pablo Carneval (Bernhard Fasching) (Oostenrijk) (Zone Six, Electric Moon) - drums, Sula Bassana (Dave Schmidt) (Duitsland) (Zone Six, Die Raumpatrouille, ex Electric Moon etc.) - basgitaar en synthesizer en Sergio Ceballos (Spanje) (from Mohama Saz, Melange, ex RIP KC) - sologitaar.
De band bracht hun debuut album "Interkosmos" in 2008 als CD-r uit en deze werd in 2016 gevolgd door "Hypnotizer", dat als CD in een beperkte oplage van 500 stuks via Sulatron Records verscheen en als 2LP in een beperkte oplage van 600 stuks via Pancromatic.   
Na een pauze van 12 jaar deed de band in 2021 een optreden met Speck in Wenen en besloot een split album met deze band te maken, waarvan het nummer van dit album reeds in 2008 tijdens het Space Farm Ahoi Festival te Böllerbauer in Oostenrijk opgenomen werd.
Nadat Sula er enkele synthesizer overdubs in 2022 aan toe had gevoegd en krautrock legende Eroc de mastering deed, werd "Beyond Hibernation" aan het nummer van Speck gekoppeld.
Op 3 maart 2023 verschijnt het split album "Speck - Interkosmos" via Sulatron Records als LP in een beperkte oplage van 500 stuks op willekeurig gekleurd 180 gram gerecycled vinyl gemaakt in Duitsland.

Het album begint met "The Metz Session" van Speck, waarin de band een iets meer dan 23 minuten durend nummer speelt, dat met een stuk progressieve rock begint dat een terugkerend licht hypnotiserend ritme heeft, in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en invloeden van acid rock bevat, om na iets meer dan 6 minuten in een langzamer tempo over te gaan, waarin ruimtelijke invloeden zitten, om na enkele minuten weer meer snelheid en acid rock invloeden te krijgen, om enige tijd later terug te keren naar een langzaam tempo met een terugkerend ritme en vervolgens te veranderen in een uptempo stuk, dat steeds sneller wordt gespeeld, totdat er een climax is ontstaan, waarna de muziek in rust eindigt.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
In "Beyond Hibernation" van Interkosmos schotelt de band me, na een langzaam ruimtelijk begin van 4 minuten, een geweldig stuk muziek met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme voor, dat invloeden van melodische rock bevat en een lichte trance opwekt, waarna de band er krautrock elementen bijvoegt en de muziek gaat swingen, om kort voor het einde weer in een langzaam tempo te veranderen, dat ruimtelijke invloeden heeft.

Het split album "Speck - Interkosmos" bevat 2 meesterlijke nummers, waarmee beide bands me 46 minuten in de ban van hun muziek hebben weten te houden en ik raad iedere muziekliefhebber deze fantastische schijf dan ook van harte aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten