zondag 19 maart 2023

Review: Lumsk - Fremmede Toner (Dark Essence Records, 2023) (Hardrock / Folk)

Lumsk uit Trondheim, Noorwegen, werd in 1999 opgericht en bestaat na diverse bandbezettingswisselingen tegenwoordig uit: Mari Klingen - zang, Vidar Berg - drums, Espen Hammer - basgitaar, Espen Warankov Godø - keyboard, Roar Grindheim - sologitaar, Eystein Garberg - sologitaar en Siv Lena Laugtug Sæther - viool.
De band bracht in 2001 hun debuut uit met de demo "Demo 2001", waarna de volgende uitgaven verschenen: Åsmund Frægdegjevar (album, 2003), "Nidvisa" (single, 2005) en  "Troll" (album, 2005) en "Det Vilde Kor" (album, 2007).
Na 16 jaar verschijnt op 5 mei 2023 hun vierde album, getiteld "Fremmede Toner", waarop 12 nummers staan, via Dark Essence Records als 2LP, als CD en als digitaal album.

Het album begint met "Det Døde Barn", waarin Lumsk een mooie rustige folk song met heavy rock en piano invloeden, die iets over de helft van het nummer meer snelheid krijgt en heftiger gespeeld wordt en dit nummer wordt gevolgd door "En Harmoni", een heerlijke song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme, die hardrock invloeden bevat en bij tijd en wijle swingt en "Avskjed", opnieuw zo'n uitstekende mix van folk en hardrock, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en iets over de helft van het nummer heftiger wordt.
Daarna volgen "Under Linden", een schitterende folk song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme, waarbij stil zitten niet aan de orde is, "Fiolen", een prachtige song met een aanstekelijk terugkerend ritme en een hoog meezing gehalte en "Dagen Er End", een song met wisselende tempo's, die aanzet tot dansen en over gaat in een melodische rock song.
Dan speelt de band de eerste 6 nummers in dezelfde volgorde opnieuw, maar deze keer in een andere taal en een andere versie. 
In "Das Tode Kind" zet Lumsk me een verrukkelijke mix van hardrrock en folk met een gemiddeld tempo, dat halverwege een terugkerend ritme krijgt, waarbij de piano een hoofdrol speelt en de muziek enkele minuten later dreigend wordt, in "A Match" krijg ik een song met een niet al te hoog tempo te horen, die halverwege iets meer snelheid krijgt, hardrock invloeden heeft en gaat swingen en in "Abschied" speelt de band een aanstekelijke mix van hardrock en folk met wisselende tempo's.
Verder volgen "Under Der Linden", eveneens zo'n zelfde soort song, dat wil zeggen: een rustig begin, dat een aanstekelijk ritme heeft en invloeden van hardrock krijgt, waarbij de tempo's wisselen, "Das Veilschen", een prima song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, een aanstekelijk ritme heeft en melodische invloeden bevat en "The Day Is Done", een puike rock song met symfonische hardrock invloeden, die halverwege over gaat in een progressief stuk muziek met een terugkerend ritme.

"Fremmede Toner" van Lumsk bevat 12 lekker in het gehoor klinkende songs, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van hardrock en folk deze schijf dan ook van harte aan.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten