maandag 27 maart 2023

Review: Thee Headcoats - Irregularis (The Great Hiatus) (Damaged Goods Records, 2023) (Garagerock / Rock)

Thee Headcoats uit Chatham, Engeland, werd in 1989 opgericht nadat Billy Childish's band Thee Mighty Ceasers uit elkaar was gegaan en bestond uit: Billy Childish - sologitaar en zang, Johnny Johnson - basgitaar en Bruce Brand - drums.
De band, die tot halverwege de jaren 2000 bestond, bracht in de loop der jaren de nodige albums uit en het in 1996 verschenen "In Tweed we Trust" werd op 21 september 2018 in een beperkte oplage op eendeei blauw vinyl opnieuw uitgebracht door Damaged Goods Records en tevens op CD en als digitale download.
Via dit label verscheen op 11 november 2022 de 4CD box "Head Box" die bestaat uit de CD's: "Headcoats Down!" (1989), "The Kids Are All Square, This Is Hip!" (1990), "Headcoatitude" (1991) en "W.O.A.H! Bo In Thee Garage" (1993) en deze bevat tevens een boekje met de nodige informatie en is van exclusief nieuw artwork voorzien en op 11 november 2022 bracht de band, aangevuld met Keith Evans van The Downliners Sect de EP "A Tribute To Don Craine" uit.
Op 31 maart 2023 verschijnt, na 22 jaar stilte rondom de band, hun nieuwe album "Irregularis (The Great Hiatus)" als LP, als CD en als digitaal album via Damaged Goods Records en hierop staan 12 nummers.

Het album begint met "The Baker Street Irregulars", waarin Thee Headcoats een swingende uptempo rhythm & blues speelt, die jaren 60 invloeden heeft en deze wordt gevolgd door "Full Time Plagiarist", een uitstekende garagerock song met een gemiddeld tempo en invloeden van "I Need You" van The Kinks (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en "The Ballad Of Malcolm Laphroaig", een schitterende rock song met een gemiddeld tempo en aanstekelijk ritme.
Daarna volgen een cover van het in 1964 door Kent Harris / Bo Diddley geschreven nummer "Cops And Robbers", een geweldige rhythm & blues song met een terugkerend ritme, "Mr H Headcoat", een bluesrock song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme en "Thee Headcoatitude", een lekker in het gehoor klinkende uptempo garagerock song met jaren 60 invloeden.
In "Tubs Help Out" zet Thee Headcoats me een instrumentaal nummer in de stijl van "Bo Diddley" van Bo Diddley voor, in "The Leader Of The Sect" krijg ik een heerlijke swingende rock song te horen, die een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme heeft en in "Oh Leader We Do Dig Thee" schotelt de band me een cover van The Strangeloves voor, getiteld "I Want Candy".
Verder volgen "One Ugly Child" een uptempo rock & roll song, die aanzet tot dansen, "7% Solution", een verrukkelijk instrumentaal nummer met rhythm & blues invloeden, dat een gemiddeld tempo bevat en "The Kids Are All Square", een puike garagerock song met een gemiddeld tempo en invloeden van "Louie Louie" (cover van Richard Berry and The Pharaos uit 1957 en bekend via The Kingsmen).

Irregularis (The Great Hiatus) van Thee Headcoats staat vol prima songs, die invloeden van de jaren 60 hebben en ik kan liefhebbers van dit tijdperk deze schijf dan ook zeer aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten