zondag 5 maart 2023

Review: Schizo Fun Addict - Love Your Enemies (Fruits De Mer Records, 2023) (Psychedelisch)

Schizo Fun Addict uit New York / New Jersey bestaat tegenwoordig uit Jayne Gabriel - zang en sologitaar, Jet Wintzer - zang, synthesizer en basgitaar, Daniel Figuerdo - keyboards, orgel, vleugel en synthesizers, Daniel Boivin - drums en percussie, Rex John Shelverton - sologitaar en Ilona Virostek - zang.
De band bracht hun debuut album "Just a Dimension Away" in 2000 via het Sudden Bliss label op CD uit.
Daarna verschenen de albums: "Diamond" (CD, Sudden Bliss Records, 2001), "The Atom Spark Hotel" (LP, Canarsie, 2004), "Imperial Quazar" (Ltd.Edition CD, Pin Prick Records, 2008), "The Sun Yard" (CD, Fruits De Mer Records, 2013) en het split album "Schizo Fun Addict / The Bordellos - KASSETTE" die in een gelimiteerde oplage van 100 stuks op cassette verscheen via Small Bear Records.
"Dream Of The Portugal Keeper" was hun eerste single, die in 2007 via Bracken Records op 7" vinyl uitbracht werd en tevens op CDr verscheen, waarna de allereerste Fruits De Mer Records single "Fruits De Mer Vol.1" in 2008 op 7" vinyl (beperkte oplage) en als (CDr promo) werd uitgebracht met daarop de nummers "Theme One" en "Ogden's Nut Gone Flake", terwijl via het zelfde label in 2014 "Theme From Suspiria" verscheen met daarop: "Theme From Suspiria", "In The Long Run" en "Back Of Her Car" en deze verscheen als: 7" oranje vinyl + DVD Ltd.edition, 7" zwart vinyl + DVD Ltd.edition, 7" vinyl test persing (20 stuks voor de verkoop op het Crabstock Festival, Cardigan) en als CD promo en in 2016 werd de flexi disc en éénzijdig bespeelbare single "Take A Heart" (Sorrows cover) voor het "Postcards From The Deep" project van Fruits De Mer Records uitgebracht.
Oorspronkelijk verscheen "The Sun Yard" in een beperkte oplage als gratis digitale soundcloud download op kerstdag 2013 voor een beperkte tijd en 100 stuks verschenen er in een gratis goodie bag via Fruits De Mer Records tijdens het "Summer 2014 festival of psychedelica", waarna Schizo Fun Addict het album niet meer beschikbaar stelde.
Het album verscheen op op kerstdag 2017 nogmaals als gratis download via soundcloud en ook kwam het 2 januari 2018 uit op LP, die in een beperkte oplage van 620 stuks geperst wordt op rood met roze gloed en turquoise vinyl met een groene gloed.
Daarvan werden de turquoise/groen tijdens kerst gratis weggegeven aan leden van de FRUITS DE MER Members Club, de transparant rode worden weggegeven aan de eerste 150 mensen, die op de 10e verjaardag van Fruits de Mer op 12 mei 2018 te Glastonbury komen, maar ook waren de resterende albums te koop.
Tevens werden er nog 2 beperkte oplages in volledige kleuren uitgebracht, die in het donker licht geven, waarvan er 10 te winnen waren via een publieke  wedstrijd.
Op 1 juni 2018 verscheen hun zevende album "El Shoegaze Bossa Nova", waarop 10 nummers staan, in een beperkte oplage van 300 stuks op LP via Sugarbush Records, terwijl de digitale uitgave op 21 september 2018 via hetzelfde label werd uitgebracht en Brett Millering als gast muzikant op het album mee doet, waarbij de band zich voor dit album vooral heeft laten beïnvloeden door de muziek van Antonio Carlos Jobim en Sergio Mendes And Brasil 66.
Hun album "The Last Wave" dat 10 nummers bevat verscheen op 7 augustus 2020 tijdens het The 18th Dream of Dr. Sardonicus Festival te Cardigan, Wales, via Friends Of The Fish (Fruits De Mer Records) in een beperkte oplage van 99 stuks op Colafles doorschijnend groen vinyl als LP en tevens verscheen het via Flicknife Records in een zeer beperkte oplage van 50 stuks op CD en als digitaal album en op 20 maart 2023 brengt Fruits De Mer Records hun album "Love Your Enemies" uit als LP in een beperkte oplage van 100 stuks op transparant blauw vinyl met een 3D hoes, een 3D bril en een inlegvel, waarbij nog het vermelden waard is, dat het nummer "Reprise", (track 9),  gespeeld wordt door The Lounge Bar Orchestra.

Het album, dat 10 nummers bevat, begint met "Forever Before", waarin Schizo Fun Addict een schitterende psychedelische pop song ten gehore brengt, die lichte invloeden van new wave bevat en een aanstekelijk ritme heeft en gevolgd wordt door "High School High", een heerlijke aanstekelijke uptempo pop song, die aanzet tot dansen en meezingen en "Fate Chaser", een pop song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme.
Daarna volgen "Activate", een prachtige song met een gemiddeld tempo en lichte jaren 60 invloeden, de Led Zeppelin cover "Over The Hills And Far Away", een eigen interpretatie van dit nummer, die licht psychedelisch klinkt en "Outrun", een uitstekende licht psychedelische pop song met een niet al te hoog tempo.
In "Hidden Melody" schotelt Schizo Fun Addict me een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo voor en in "Subway Lillies" laat de band me genieten van een mooie pop song, die een aanstekelijk ritme heeft.
Dan volgen het korte "Reprise", dat door Greg Healey gespeeld wordt en geschreven is, een prima instrumentaal stukje muziek en "Meet You In The Wind", een verrukkelijke psychedelische pop song met een gemiddeld tempo en een licht hypnotiserend terugkerend ritme.

"Love Your Enemies" van Schizo Fun Addict bevat 10 puike licht psychedelische nummers waar ik van begin tot eind van genoten heb en ik raad liefhebbers van deze muzieksoort deze schijf dan ook van harte aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten