maandag 27 maart 2023

Review: Øresund Space Collective - Høstsabbat 2021 (Eigen Beheer, 2023) (Progressieve Rock / Spacerock)

Øresund Space Collective  is een spacerock band uit Øresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 37 officiële albums heeft uitgebracht, plus nog diverse officieuze uitgaves, die samen totaal op 85 komen.
Het album van de band, "Oily Echoes Of The Soul", dat opnames van 1 oktober 2010 bevat, die in de Black Tornado Studios te  Kopenhagen zijn opgenomen, is het 27ste studio albumen is in een beperkte oplage alleen verkrijgbaar, terwijl de 2CD bevat 2 bonus nummers, die samen 50 minuten duren
Vervolgens verscheen op 1 september 2022 het album "Live In Dresden" en deze wordt gevolgd door het album "Høstsabbat 2021", dat live tijdens het Høstsabbat festival in oktober 2021 te Oslo, Noorwegen werd opgenomen.
Het album verschijnt in een beperkte oplage van 150 stuks op CD en hierop spelen de volgende muzikanten: Esk (Kanaan) - basgitaar, Solvig - Moog synthesizer, Tim (Ozric Tentacles) - drums, Vemund (Black Moon River) - sologitaar, Jonathan (Sista Maj, Camper Van Beethoven) - viool en sologitaar en Dr.Space synthesizer en mellotron.

Het album start met "Høstsabbat Jam", waarin Øresund Space Collective met een introductie begint, dat al snel een psychedelisch progressief stuk muziek in een niet al te hoog tempo over gaat, om na enkele minuten iets meer snelheid en ruimtelijke invloeden en een aanstekelijk terugkerend ritme te krijgen, waarin de muziek gaat swingen.
Daarna volgt "Take The Church Into Space", een schitterend uptempo progressief rock nummer met een terugkerend ritme, dat swingt en melodische en ruimtelijke invloeden bevat.
In "Norsk Magical Adventure" laat Øresund Space Collective me genieten van een fantastisch progressief rock nummer, waarin de viool een hoofdrol speelt en de muziek in een gemiddeld tempo wordt gespeeld.
Als laatste volgt "Colourful Explosions In Your Mind", een uitstekend stuk progressieve rock met een gemiddeld tempo, ruimtelijke invloeden en een terugkerend drums ritme, waartussen heerlijk viool- en gitaarspel te horen is, waarna de afkondiging van de band volgt.

"Høstsabbat 2021" van Øresund Space Collective bevat 4 puike progressieve rock nummers, die spacerock invloeden bevatten en ik raad liefhebbers van deze genres aan deze prima schijf eens te gaan beluisteren, om misschien wel tot dezelfde conclusie te komen als ik.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten