zondag 4 juni 2023

Review: Icarus Peel - Stratoblaster (Mega Dodo, 2023) (Psychedelisch)

Icarus Peel uit Devon, Engeland, maakte in 2009 zijn eerste solo CD album, getiteld "Tea At My Gaffe", die in 2010 gevolgd werd door "The Sunflower Army" en in 2013 door "Sing!".
Ook maakte hij in 2013 met de band The Honey Pot, die hij in 2010 oprichtte, het album "To The Edge Of The World" voor het Mega Dodo label en onder de naam Crystal Jacqueline And The Honey Pot, verscheen er een dubbele 7" vinyl single bij het Fruits De Mer label in 2014 en verder kwam er een song van de band op het album "Home For Christmas", waarvan de opbrengst voor een goed doel was.
Met Mordecai Smyth maakte Icarus Peel in 2014 de gelimiteerde 10" vinyl split LP "Barnburner" (Mega Dodo Records), waarbij elk 3 nummers speelt en de LP op blauw vinyl in een oplage van 250 stuks geperst is, waarvan de eerste 100 vergezeld zijn gegaan van een A3 kleuren poster + sticker.
Ook zijn album "Forget-Me-Not Under Pussy Willow", dat 7 oktober 2016 via het Mega Dodo Records label verscheen, werd in een gelimiteerde editie van 250 stuks 180 gram zwart vinyl op LP uitgebracht en er verscheen een zeer beperkte oplage van 100 stuks als 4CD in een handgemaakte, individueel genummerde houten doos, die de geremasterde versies van "Tea At My Gaffe", "The Sunflower Army" en "Sing!" plus zijn album "Forget-Me-Not Under Pussy Willow" bevat.
Op 12 mei 2018 vierde het Fruits De Mer Records label zijn tiende verjaardag in de King Arthur Pub te Glastonbury, waar The Honey Pot, Tir Na NÓg, Icarus Peel's Acid Reign, Anton Barbeau, Mark McDowell en Magic Bus optraden en speciaal daarvoor schreef Icarus Peel de song "Shining Diamonds" voor The Honey Pot.
Deze is samen met het nummer "Half Space" van Icarus Peel's Acid Reign in een zeer beperkte oplage van 80 stuks in een metalen kan op 5" single uitgebracht en werd tijdens het optreden verkocht.
Icarus Peel's Acid Reign bestaat uit: Icarus Peel - zang en sologitaar, Andy Budge - basgitaar en Brian Rushbrooke (The Crystal Jacqueline Band) - drums.
Op 27 juli 2018 verscheen het album "The Window On The Side Of Your Head" van Icarus Peel's Acid Reign via het Mega Dodo Records label en deze werd in een beperkte oplage op 180 gram geel vinyl uitgebracht, tevens in een beperkte oplage op CD in een metalen kan en als digitale download.
Opmerkelijk is, dat de nummers van de LP en CD in een andere volgorde staan en dat de CD een nummer extra bevat, plus een langere versie van "Eyes Of Insomnia", dat een intro heeft.
Op 20 november 2020 verscheen het tweede album van de band getiteld "Shallow Oceans" als LP in een beperkte oplage van 199 stuks op 180 gram zwart vinyl en als CD als eerste uitgave van Billywitch Records, een sub label van Mega Dodo Records, waarna de cover van het Fleetwood Mac nummer "The Chain" op de dubbele 7" single "The Hobbit House Collective" verscheen, die via Fruits De Mer Records op 30 januari 2022 werd uitgebracht en op 11 april 2022 verscheen het album "No Choir, No Cowbell", waarop 10 nummers staan, via Billywitch Records als CD in een beperkte oplage van 100 stuks en als digitaal album. 
Samen met Phil Royal uit Liverpool maakte hij het album "Waiting For The Light", dat op 11 november 2022 via Mega Dodo Records verscheen en op 23 juni 2023 brengt dit label zijn nieuwe solo album "Stratoblaster" als CD in een beperkte oplage en als digitale download uit. 
Hieraan werkten de volgende muzikanten mee: Crystal Jacqueline - achtergrondzang (track 10), Michael B Greetch - drums (track 1), Rob Gould - keyboards (track 6, 8 en 9), Andy Budge - drum programma, basgitaar en synthesizer (track 5) en basgitaar (track 11), Mordecai Smyth - drum programmering (track 6 en 9) eb mellotron (track 10) en Mitch Griffin - drums en percussie (track 2, 4, 7, 8, 9, 10 en 11).

Het album, dat inclusief de 2 bonus tracks, 11 nummers bevat, start met "Mordrunner", waarin Icarus Peel een fantastisch instrumentaal rock nummer ten gehore brengt, dat invloeden van progressieve rock en acid rock met elkaar koppelt, tempowisselingen bevat en bij tijd en wijle swingt en dit nummer wordt gevolgd door "Dropping", een schitterend melodisch nummer met een gemiddeld tempo, "Juniper", een prachtig stuk gitaar muziek met een niet al te hoog tempo.
Daarna volgen "Domehead", een verrukkelijk uptempo bluesrock nummer met een aanstekelijk ritme, waarbij stil zitten niet aan de orde is, "Loki Laughs Last", een mix van psychedelische en experimentele muziek en progressieve bluesrock, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en acid rock invloeden heeft en "Wicca", een traag nummer met een terugkerend ritme.
In "Temple Bell Chorus" schotelt Icarus Peel me een langzaam progressief nummer voor, dat melodische invloeden bevat, in "Shake" krijg ik een geweldig uptempo bluesrock nummer te horen, dat swingt en in "Ignition!" laat hij me genieten van een uitstekend progressief rock nummer, dat halverwege experimenteel wordt.
Verder volgen de bonus nummers "Witches Song", een mooie vrij rustige licht psychedelische song en de Jimi Hendrix cover "If 6 Was 9", een mix van psychedelische rock  en progressieve rock, die tempowisselingen heeft en zo nu en dan swingt en tegen het einde scheurend gitaarspel bevat.

"Stratoblaster" van Icarus Peel is een puik album met hoofdzakelijk instrumentale progressieve nummers, waar ik zeer van genoten heb en ik kan liefhebbers van progressieve muziek deze schijf dan ook sterk aanraden.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten