maandag 20 augustus 2018

Review: Ángel Ontalva & Vespero - Sea Orm Liventure (Eigen Beheer, 2018) (Progressieve Rock / RIO / Krautrock)

Ángel Ontalva is een Spaanse gitarist uit Madrid, die deel uit maakt van de band October Equus, maar ook solo diverse albums op zijn naam heeft staan, zoals: "Mundo Flotante" (OctoberXart Records, 2012), "Land Of Rain And Steel" (Ltd.edition CD-r, OctoberXart Records, 2013), "Tierra Quemada" (CD, OctoberXart Records, 2015), "No Grooves - Blood Moon Tonight" (CD, OctoberXart Records, 2017) en "Satellites" (ltd. edition CDr, OctoberXart Records, 2017).
Vespero werd in 2003 in Astrakhan, zuid Rusland opgericht en brengt sinds 2004 muziek uit, zowel in eigen beheer, als via diverse maatschappijen.
De band onderging sinds hun oprichting diverse keren bezettingswisselingen en bestaat, na het overlijden van cellist Vladimir Belov tegenwoordig uit: Ivan Fedotov – drums en percussie, Arkady Fedotov – basgitaar, synthesizer, fluit en achtergrond zang, Alexander Kuzolev – gitaar, effecten en elektronica, Alexei Klabukov – arpeggiator, keyboards en mellotron en Vitaly Borodin - viool.
Angel en Vespero hebben hun krachten gebundeld in het nummer "Carta Marina", dat vanaf 12 februari 2018 op CDr via bandcamp verkrijgbaar was en op 9 juli 2018 gevolgd werd door het album met dezelfde naam.
Het album verscheen in eigen beheer in een beperkte oplage van 100 stuks als Deluxe Edition 2CD + digitale download, waarbij de bonus CD opnamen bevat van live uitvoeringen van Ángel Ontalva & Vespero uit 2017/2018, inclusief 3 niet uitgebrachte nummers, gestoken in een 6 delige hoes en in een beperkte oplage van 400 stuks, plus als digitale download.
Deze bonus CD is op 3 augustus 2018 als aparte CD, inclusief digitale download, onder de naam "Sea Orm Liventure" in eigen beheer uitgegeven in een beperkte oplage van 200 stuks als digipack met 4 delig uitvouwbare hoes en een 2 pagina's tellend boekje.

Het album, dat 9 nummers bevat, start met de eerste van de 3 onuitgebrachte nummers, dat "Mirskonca" heet en hierin hoor ik de band een fantastische swingende uptempo mix maken van progressieve rock en hypnotiserende ritmes, die tegen het einde iets langzamer gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Esir", dat eveneens niet eerder uitgebracht is en in dit nummer krijg ik een schitterend, vrij rustig, exxperimenteel rock in opposition nummer voorgeschoteld.
Daarna laat de band me genieten van "Sea Orm", een geweldig uptempo rio nummer, dat diverse subtiele tempowisselingen heeft en swingt als een trein, waarna "Giant Lobster Between Orkneys & The Hebrides" volgt en de band me een verrukkelijke swingende mix voorzet van rio, progressieve rock, licht hypnotiserende ritmes en zigeuner jazz, die tevens spacerock invloeden bevat en me als muziek in de oren klinkt.
In "Carta Marina" schotelt Ángel Ontalva & Vespero me een prachtig rustig nummer voor, dat na enkele minuten verandert en de band een fantastisch krautrock nummer ten gehore brengt, waarbij stil zitten geen optie is en in "Sledges Crossing The Gulf Of Bothnia" speelt de band opnieuw zo'n lekker in het gehoor klinkend nummer, waar een terugkerend ritme in zit.
Dan zet de band me "Horrenda Charybdis Near Lofoten" voor en krijg ik weer een swingende mix van rio en progressieve rock te horen, die tevens jazz invloeden heeft en in een hoog tempo gespeeld wordt, om gevolgd te worden door "Mare Ingenii", het derde onuitgebrachte nummer en daarin speelt de band een geweldig melodisch nummer met een terugkerend percussie spel in een niet al te hoog tempo.
Het laatste nummer heet "Ziphius" en hierin mag ik nogmaals genieten van een swingend nummer, dat in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en een licht hypnotiserend krautrock ritme heeft, dat net voor de helft van het nummer over gaat in een traag tempo, dat enkele minuten aangehouden wordt, waarna de band besluit om het roer weer om te gooien en verder te gaan in swingend Oosters klinkend stuk rock, dat een hypnotiserend ritme heeft.

"Sea Orm Liventure" van Ángel Ontalva & Vespero bevat 9 heerlijke nummers, die live net zo geweldig klinken als de studio opnamen en ik kan dit meesterwerk dan ook sterk aanraden aan elke liefhebber van progressieve rock, rio en krautrock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten