maandag 20 augustus 2018

Review: RDTK - Human Resources (Denovali Records, 2018) (Elektro / Dance)

Ricardo Donoso is een componist, percussionist en elektronica muzikant, die in Rio De Janeiro, Brazilië geboren werd en momenteel in Boston, Massachusetts Amerika woont.
Na zijn opleiding aan Berklee College Of Music en The New England Conservatory speelde hij in diverse projecten gedurende de jaren, het laatst als drummer bij de avant-death metal band Ehnahre, maar ook maakte hij deel uit van het experimentele elektronische duo Perispirit en ging schuil achter de aliassen Embouchure en Scuba Death.
Verder was hij actief in Calliope Quartet en The Epicureans en maakte hij solo albums, waarvan de eerste, "Solo Percussion Improvisations" in 2007, als eigen uitgave op een CD-R verscheen, waarna "Progress Chance" (Digitalis Recordings, 2011), "Assimilating The Shadow" (Digitalis Recordings, 2012), "As Iron Sharpens Iron, One Verse Sharpens Another" (Digitalis Recordings, 2013), "A Song For Echo" (Kathexis, 2014), "Sarava Exu" (Denovali Records, 2014) en "Machine To Machine" (Denovali Records, 2015) volgden.
Ook werden er enkele singles en EP's uitgebracht, waaronder: "Zerovinteum" (7" gelimiteerd vinyl, Semata Productions, 2009), "One Verse Sharpens Another" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "As Iron Sharpens Iron" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "Iron / Verse Remixes" (12" vinyl, Digitalis Recordings, 2014) en "Beginning Of The Shape" (3xFile, MP3, EP, Denovali Records, 2014).   
Onder het alias RDTK werkt hij samen met Thiago Kochenborger (zang en basgitaar) uit Berlijn, Duitsland, met wie hij sinds zijn twaalfde bevriend is en 15 jaar geleden in een klein eenpersoons slaapkamer appartement te Rio De Janeiro een eerste poging deed samen muziek te maken.
Dat resulteerde uiteindelijk in 2018 in het album "Human Resources", dat 8 nummers bevat en 29 juni 2018 via Denovali Records op LP, CD en als digitale download werd uitgebracht.

Het album begint met "Affective Forecasting" en daarin hoor ik het duo een schitterende song in een vrij hoog tempo spelen, die een mix is van dance, new wave en elektro en enkele tempowisselingen heeft (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Shadows Arrive", waarin ik een swingende dansbare dance song voorgezet krijg, die elektro invloeden heeft en in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna speelt het duo "There Is Still Time" en hierin mag ik genieten van een fantastische dansbare krautrock song, die invloeden van new wave en elektro bevat, waarna "Surface And Together" volgt en ik een prachtige afwisselende pop song hoor, waar krautrock en dance elementen in zitten.
In "Rubiks Cube" schotelt RDTK me een heerlijk avant garde nummer voor, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en in "Seal The Chamber" hoor ik het duo rustig starten, om na korte tijd in een iets sneller tempo te gaan spelen en me een geweldige melodische elektro song voor te zetten, die een licht hypnotiserend ritme heeft.
Dan volgt "Forever Imprisoned", een zeer dansbare mix van dance en new wave, die ook lichte invloeden van krautrock heeft en gevolgd wordt door "Squaring The Circle", een mooie rustige pop song, waarmee het album op waardige wijze afgesloten wordt.

"Human Resources" van RDTK staat vol uitstekende songs, waarvan ik van begin tot einde heb mogen genieten en ik kan liefhebbers van elelktro, dance, new wave krautrock en de betere pop, deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten