maandag 6 augustus 2018

Review: Fuchsia - The Original Album + Early Demos And More (Fruits De Mer Records, 2018) (Psychedelische Folk / Progressieve Rock /Pop)

Fuchsia was een progressieve folk rock band uit Exeter, Engeland, die in 1970 werd opgericht en bestond uit: Tony Durant - zang, akoestische gitaar en sologitaar, Michael Day - basgitaar en Michael Gregory - drums.
Kort na de oprichting kwamen ook Janet Rogers - viool en achtergrondzang, Madeleine Bland - cello, piano, harmonium en achtergrondzang en Vanessa Hall-Smith - viool en achtergrondzang bij de band.
Het originele Fuchsia album verscheen in Engeland in 1971 via het Pegasus label en via Kingdom in Frankrijk, maar door slecht management ging de band al spoedig uit elkaar, waarna Tony voor zijn werk naar Australië emigreerde.
Doordat het album door het MOJO tijdschrift omschreven werd als een "vergeten klassieker" en diverse her persingen op de markt verschenen, besloot hij de orginele master tapes in de Sound Practices Studios te Sydney te remasteren en het album op CD via het Night Wing label uit te brengen.
In 2005 verscheen de CD "Fuchsia, Mahogonny & Other Gems" via Night Wing en daarop staan 3 Fuchsia nummers, waarvan er 2 na de opname van het debuut album gemaakt zijn, waarin de band naar een nieuwe platen contract op zoek ging, terwijl het derde nummer een demo is en de andere 8 nummers komen van andere projecten, waaronder "Mahogany", een theater show, die gebaseerd is op het werk van Kurt Weill en Bertholdt Brecht.
Daarna verscheen, onder de naam Fuchsia II, in 2013 het album "From Psychedelia... To a Distant Place", dat hoofdzakelijk nieuwe nummers bevat, op het Sound Practices label.
Fuchsia II bestaat uit: Tony Durant - zang en sologitaar, Lloyd Gyi - drums en percussie, Emily Duffill  - cello, Tracy Wan - viool, Lidia Bara - viool, Jo Bara - cello, Suzy Toomey - accordeon en Isabel Durant - achtergrondzang.
Tony schrijft nog steeds nieuwe songs, die hij opneemt en keerde enkele jaren geleden terug naar het geluid van Fuchsia.
Speciaal voor het Fruits De Mer Records label stelde hij een dubbele 7" vinyl single samen, die op gekleurd vinyl verscheen, in een klaphoes gestoken is en een 24 pagina's boekje bevat.
De dubbele 7", die "Song" getiteld is, geeft zijn 50 jarige muziekloopbaan weer en verscheen 24 juli 2017, waarna Fuchsia op het "15th Dream Of Sardonicus" festival in Cardigan, Wales (4-6 augustus) en op de "Evening Of World Psych" in de Half Moon te Putney, Londen (10 augustus) 2 optredens deed en daar werd ook het album "Fuchsia II", dat voor het eerst op vinyl verscheen, in een zeer beperkte oplage verkocht.
Op 30 juli 2018 heeft Fruits De Mer Records het album opnieuw uitgebracht met toevoeging van een LP met demo's en nieuwe opnamen van onuitgebrachte nummers, inclusief de band's allereerste studio opname, plus een 15 minuten durende DVD, waarin Tony Durant praat over het album.
Het album is als 2LP uitgebracht op gekleurd vinyl, gestoken in een klaphoes en bevat een DVD, een uitvouwbare poster van de originele hoes, plus een 24 pagina's tellend tijdschrift.

LP 1 "The Original Album" bevat 7 nummers, waarvan "Gone With The Mouse" het eerste is en daarin hoor ik de band een fantastische vrij complexe song spelen, die diverse tempowisselingen heeft en hemelse zang van de zangeressen bevat, terwijl het instrumentale gedeelte richting klassiek gaat en dit nummer wordt gevolgd door "A Tiny Book", een schitterende progressieve pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en door het gebruik van strijkers orkestraal klinkt.
In "Another Nail" krijg ik een heerlijk aanstekelijk dansbaar nummer voorgezet, dat lichte folk en progressieve rock invloeden heeft en diverse tempowisselingen bevat en gevolgd wordt door "Shoes And Ships", een geweldige progressieve rock song, die ook nu weer diverse tempowisselingen heeft, in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en licht klassiek aandoet, vanwege de strijkers.
Daarna schotelt Fuchsia me "The Nothing Song" voor en hoor ik opnieuw een verrukkelijke rock song, die elementen van folk en progressieve rock in zich heeft en swingt, waarna "Me And My Kite" volgt en ik een mooie, vrij rustige, pop song te horen krijg, die gevolgd wordt door het laatste nummer van de LP, getiteld "Just Anyone" en hierin speelt de band een uitstekende psychedelische pop song in een niet al te hoog tempo en deze bevat enkele prima tempowisselingen.

Op LP 2 "Early Demos And More" staan 8 nummers en het eerste nummer daarvan is een nieuwe opname van een oudere song, getiteld "Somnambulist" en hierin hoor ik de band een prachtige aanstekelijke licht psychedelische pop song spelen, die gevolgd wordt door "Rocks And Books", eveneens een nieuwe opname van een oudere song, waarin de band een heerlijke pop song in een gemiddeld tempo speelt.
Dan volgt de 15 minuten durende uitvoering van "A Tiny BooK", dat van de proefpersing komt en daarin laat de band me genieten van een fantastisch progressieve rock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, licht psychedelisch en orkestraal klinkt en door het lange tussenstuk extra spannend is en dit wordt gevolgd door de orginele demo van "The Band", een heerlijke licht psychedelische pop song met orkestrale begeleiding en een aanstekelijk vrolijk dansbaar ritme, waarbij stil zitten geen optie is.
In de demo van "Ragtime Brahms" laat Fuchsia me opnieuw genieten van een schitterende progressieve poprock song, die swingt en in "Fuchsia Song" speelt de band een akoestische versie van dit nummer van het album Fuchsia II en hoor ik een vrolijk klinkende mix van een folkrock en pop song te horen, die me aanzet tot dansen.
Daarna zet de band me "The Band (Me And My Kites)" versie van de 7" single van Fruits De Mer Records uit 2014 voor en hoor ik de band opnieuw een prachtige licht psychedelische pop song spelen, die iets minder vol klinkt, dan de demo (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie), waarna de plaat afgesloten wordt met een demo voor Fuchsia II, die "The Waves heet en daarin speelt de band weer een geweldige vrolijk klinkende song, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten.   

De 2LP "Fuchsia" ("The Original Album"+"Early Demos And More") van Fuchsia bevat 15 verrukkelijke songs, waarmee de band me van begin tot einde mee heeft weten te boeien en ik kan liefhebbers van zowel progressieve rock en psychedelische pop deze dubbelaar dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten