zondag 26 augustus 2018

Review: Emiliano Deferrari - Monty (Rattsburg Records, 2018) (Pop / Experimenteel / Dance)

Emiliano Deferrari, die in 1977 te Genua, Italië werd geboren, begon op zes jarige leeftijd met het spelen van gitaar en vanaf zijn elfde nam hij zijn muziek op.
Hij speelde verschillende stijlen muziek (onder andere: jazz, rock en wereld muziek) in diverse Italiaanse bands en nadat hij zich in 2005 te Rome had gevestigd, produceerde hij zijn eerste solo album "So Lo" voor Rattsburg Records.
Om zijn album te promoten, toerde hij solo met alleen zijn gitaar en effecten, waarbij zijn zang ook een belangrijk instrument was en van 2007 tot 2011 trad  hij samen met Adriano Arena (zang, gitaar en loops) onder de naam The Loop Duo op, dat in 2009 het album The Loop Duo - "BMA" uitbracht via Rattsburg Records.
Vervolgens maakte hij in 2009 de EP "O.S.T." (Rattsburg Records) en in 2010 verscheen de LP "Light Years" (Rattsburg Records), terwijl hij tussen 2011 en 2017 8 singles uitbracht via Rattsburg Records en Gutenberg Music.
Ook werkte Emiliano vanaf 2008 samen met Matteo Nahum aan het project Nanaue, dat in 2013 als album verscheen via Gutenberg Music.
In 2014 verhuisde hij naar Brussel, België en in 2017 bracht hij het album "Small Engines" uit 2002 opnieuw uit.
Op 1 september 2018 verschijnt de CD van het album "Monty", dat hij tussen november 2016 en september 2017 in zijn Monty Studio op nam, waarna Matteo Nahum het te Valencia, Spanje mixte en geluidstechnicus Nate Wood het te Brooklyn, New York masterde.
Het album, dat via Rattsburg Records wordt uitgebracht, verschijnt tevens op 1 oktober 2018  op 180 gram vinyl in een klaphoes, waarbij vermeldenswaardig is, dat er in de voorverkoop 200 genummerde exemplaren worden uitgegeven.
Op dit album speelt Emiliano: piano, keyboards, fretloze basgitaar, drums, klassiekee, akoestische en sologitaar, viool, saxofoon, programmering en zang.

"Monty", dat 7 in het Italiaans gezongen nummers plus 2 instrumentale bevat, start met "Aria", waarin ik Emiliano een kort zwaar klinkend instrumentaal nummer hoor spelen, dat klassiek aan doet en gevolgd wordt door "Essere", een mooie rustige pop song, die enkele subtiele tempowisselingen heeft.
Daarna hoor ik "Ecco", eveneens een vrij rustige pop song, waar invloeden uit de easy listening in zitten en dit nummer wordt gevolgd door "L'Altroverso", dat met experimentele jazz klanken begint, die over gaan in een prachtig melodisch klinkende song, waarin symfonische rock invloeden te horen zijn en deze  wordt tegen het einde opnieuw experimenteel.
In "Vuoto" zet Emiliano me weer een rustig startende song voor, die langzaam verandert in een progressieve pop song met een aanstekelijk dansbaar ritme en in "Get It Right" krijg ik een spannende progressieve rock song te horen, die dance en experimentele invloeden heeft, waarbij de muziek swingt.
Vervolgens schotelt hij me "White Life" voor en hierin komen Afrikaanse invloeden, dance en experimentele elementen samen en worden in een swingend ritme gespeeld, waarna de het titel nummer "Monty" volgt en daarin speelt Emiliano een heerlijk stukje klassiek gitaar, om het album af te sluiten met "Fuoco", een uitstekende swingende mix van dance, progressieve rock, experimentele muziek en opzwepende ritmes, waarbij stil zitten niet aan de orde is. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)

"Monty" van Emiliano Deferrari is een lekker in het gehoor klinkende plaat, die enkele fantastische swingende nummers bevat en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen, aan een ieder, die van dance, pop, experimentele muziek en progressive poprock houdt.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten