maandag 20 augustus 2018

Review: Not A Good Sign - Icebound (Eigen Beheer, 2018) (Progressieve Rock / Artrock)

Het Altrock label project Not A Good Sign werd in 2012 te Milaan, Italië door Paolo «Ske» Botta, Marcello Marinone, Martino Malacrida, Gabriele Guidi Colombi, en Francesco Zago opgericht en bestaat tegenwoordig uit: Alessio Calandriello - zang, Gian Marco Trevisan – sologitaar en zang, Alessandro Cassani – basgitaar en zang, Paolo ”Ske” Botta – keyboards en klokkenspel, Martino Malacrida - drums en trompet en live speelt Pacho Rossi – drums en percussie met de band mee.
De band trad in de loop der jaren op in Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Frankrijk en deelde hett podium met onder andere: Three Friends, Aldo Tagliapietra, Locanda Delle Fate, Wobbler, Karnivool, Il Biglietto per l'Inferno, Humble Grumble, Nuova Idea, Seven Steps to the Green Door, Morgbl, Syndone, Il Tempio delle Clessidre, La Maschera di Cera, Ingranaggi della Valle, Gatto Marte, Universal Totem Orchestra, FEM, VIII Strada en Eveline's Dust.
Hun debuut album heet simpelweg "Not A Good Sign" en werd op 10 juni 2013 als digitale download uitgebracht, waarna "From A Distance" op 28 februari 2015 volgde en eveneens als digitale download verscheen.
Hun derde digitale download album heet "Icebound" en verscheen 5 mei 2018 tevens in een zeer beperkte oplage van 500 stuks op CD, die en genummerd zijn en voorzien van de handtekeningen van de bandleden en gestoken in een speciale hoes en in eigen beheer is uitgegeven en op dit album is alleen Paolo «Ske» Botta van de oorspronkelijke bandbezetting nog over.
Op dit album spelen de gastmuzikanten: Fabio «Ciro» Ceriani (Ein Kerem) - percussie, David Jackson (Van Der Graaf Generator) - saxofoon en dwarsfluit, Eloisa Manera (Artchipel Orchestra) - viool, Margherita Botta - speelgoed klokkenspel en stem en Marcello Marinone - trommel vlies mee.

Het album start met "Second Thought", waarin ik de band een vrij experimenteel progressief rock nummer hoor spelen, dat diverse tempowisselingen heeft en complex in elkaar zit (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Frozen Words", een rustig startende song, die langzamerhand meer snelheid krijgt, terwijl ook de muziek verandert van pop naar progressief met jazz invloeden gaat, om vervolgens terug te komen naar het rustige tempo waar mee begonnen werd.
Daarna zet de band me "Hidden Smile" voor en krijg ik een schitterend progressief rock nummerte horen, dat wisselende tempo's heeft, complex in elkaar zit en bij tijd en wijle swingt en dit nummer wordt gevolgd door "As If", een prachtig kort nummer, dat nog geen minuut duurt en op keyboards gespeeld wordt.
In "Down Below" brengt Not A Good Sign een licht psychedelisch startende song ten gehore, die verandert in een heerlijk stuk progressieve rock, waar invloeden van jaren 70 progrock bands in zitten en in "Truth" schotelt de band me opnieuw zo'n uitstekende song voor, die wisselende tempo's en een progressief karakter heeft.
Dan speelt de band weer een kort nummer, dat "Not Yet" getiteld is en daarin bepaalt de basgitaar tot halverwege het ritme, waarna de rest van de band invalt en er een melodisch geheel ontstaat, dat naadloos over gaat in "Trapped In", een fantastsiche mix van progressieve rock en progressieve jazz, die diverse prima tempowisselingen bevat.
Het laatste nummer heet "Uomo Neve" en hierin zet de band me een spannend zwaar, dreigend stuk muziek voor, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.

"Icebound" van Not A Good Sign bevat 9 geweldige nummers, die hier en daar complex in elkaar zitten en daarmee heeft de band me van begin tot einde weten te boeien en ik kan iedere liefhebber van progressieve rock en artrock deze digitale download dan ook ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten