maandag 23 maart 2020

Review: Chromb! - Le Livre Des Merveilles (Dur Et Doux, 2020) (Progressieve Jazz / Avant Garde)

Chromb! uit Lyon, Frankrijk, werd in 2010 opgericht en bestaat uit: Lucas Hercberg- Basgitaar, synthesizer en zang, Antoine Mermet - alt saxofoon, delay, synthesizer en zang, Camille Duriex - klavier, synthesizer en zang en Léo Dumont - drums, percussie en objecten.
De band bracht hun debuut album "I" op 25 januari 2012 uit in een beperkte oplage als LP, als CD en als digitale download en deze werd op 16 april 2014 gevolgd door: "Chromb II" (LP Ltd.Ed. van 500 stuks, CD en dd), op 4 november 2016 door "1000" (2LP Ltd.Ed. van 500 stuks op 140 gram vinyl, CD Ltd Ed. van 1000 stuks en als dd) en op 27 maart 2020 verschijnt het album "Le Livre Des Merveilles" via Dur Et Doux als LP in een beperkte oplage van 300 stuks en als CD in een beperkte oplage van 500 stuks en tevens als digitale download.

Het album, dat 4 nummers bevat start met het titel nummer "Le Livre Des Merveilles", waarin de band een mix maakt van avant garde, Afrikaanse ritmes, noise, experimentele en industriële muziek, die tempowisselingen bevat en spannend klinkt en deze wordt in een langzaam tempo gespeeld, dat zo nu en dan versneld wordt en tegen het einde tot een climax wordt gebracht, waarbij de muziek heftig wordt en progressieve jazz invloeden krijgt.
Daarna volgt "Le Fleuve Brison", een uitstekende Franstalige avant garde song, die tempowisselingen bevat en bij tijd en wijle bombastisch klinkt.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
In "Les Chevaliers Qui Apparaissent" zet Chromb! me een geweldig spannend experimenteel instrumentaal nummer voor, dat diverse tempowisselingen bevat en invloeden van avant garde heeft en free jazz en vrij heftig klinkt.
Het laatste nummer heet "La Souvenance D'Achille" en hierin krijg ik een rustig startende song te horen, die trom geluiden, synthesizer en zang met elkaar verbindt en na korte tijd een zwaar ritme bevat, dat dreigend over komt en zo nu en dan experimenteel is.

"Le Livre Des Merveilles" van Chromb! is een niet alledaagse spannende plaat, die bij liefhebbers van avant garde en experimentele muziek zeker in de smaak zal vallen en ik kan hen deze schijf dan ook zeer aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten