zondag 15 maart 2020

Review: Philip Rumsch Ensemble - µ: Of Anxiety X Discerment (Denovali Records, 2020) (Avant Garde / Modern Klassiek)

Philip Rumsch Ensemble uit Leipzig, Duitsland, studeerde piano jazz  tussen 2013 en 2020 aan de Academy of Music en Theatre Felix Mendelssohn Bartholdy te Leipzig en in 2016 en 2017 verfijnde hij zijn stijl door aan het Rhythmic Music Conservatory te Kopenhagen geluid design en composities te gaan studeren.
In 2015 richtte hij het Philip Rumsch  Ensemble op, dat bestaat uit 12 artiesten uit Leipzig, Berlijn, Dresden en Weimar en allen werken ook in diverse andere muzikale projecten.
De leden van Philip Rumsch Ensemble zijn: Erik Leuthäuser - zang, Markus Rom - sologitaar, Paul Brauner - dubbele bas, Christian Dähne - basgitaar, Vincent Hahn - flugelhorn en trompet, Matti Oehl - alt saxofoon, Antonia Hausmann - trombone, Johannes Moritz - klarinet, bas klarinet, Franziska Ludwig - alt viool, Volker Heuken - vibrafoon, Max Stadtfeld - drums en natuurlijk Philipp Rumsch - piano en live elektronica.
Op 29 september 2017 verscheen zijn debuut album "A Forward-Facing Review" als LP en als digitale download via Denovali Records en deze werd op 26 januari 2018 gevolgd door "Reflections", dat als CD, LP en dd via Denovali werd uitgebracht, waarna dit label zijn derde album "µ: Of Anxiety X Discerment" op 27 maart 2020 als CD, 2LP en dd laat verschijnen, die in de Jazzanova Recording Studios te Berlijn werd opgenomen.

Het 2LP album, dat 10 nummers bevat, start met "a1", waarin de muziek met eentonige trom geluiden begint, die na korte tijd feeërieke zang en viool klanken bijgevoegd krijgt, waarbij meer instrumenten komen en het ritme halverwege verandert en ik een spannend avant garde nummer voorgezet krijg, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en experimentele elementen bevat en plotseling stopt, waarna "a2" volgt en het ensemble een nummer speelt, dat in een rustig tempo met blazers begint, om er iets over de helft van het nummer vibrafoon klanken bij te krijgen.
Daarna volgen "a3", een heerlijke uptempo avant garde song met experimentele jazz invloeden, die een terugkerend ritme heeft (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie), "a4", een geweldige modern klassieke experimentele song, die met gesproken tekst gepaard gaat en spannend klinkt en "a5", een prachtig stuk solozang, die dubbel opgenomen lijkt te zijn.
In "d5" schotelt Philip Rumsch Ensemble me een gesproken experimenteel nummer voor, waarbij halverwege piano klanken gevoegd worden, waarna meerdere instrumenten het nummer completeren en er in een rustig tempo een spannend modern klassiek nummer ontstaat en in "d4" krijg ik een aanstekelijke mix van dance en avant garde voorgezet, die dansbaar is.
Dan volgen "d3", dat een terugkerend licht hypnotiserend ritme heeft, waaraan experimentele klanken en iets meer snelheid gevoegd worden, zodat er een zeer spannend nummer ontstaat en "d2", een rustig experimenteel avant garde nummer, waar halverwege zang bij komt en de muziek een beetje zwaarder wordt.
Het laatste nummer, "d1" is een uitstekend stuk avant garde, dat in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt en invloeden van bands als The Alvaret Ensemble heeft en iets over de helft van ritme verandert.

"µ: Of Anxiety X Discerment" van Philip Rumsch Ensemble is een niet alledaagse avant garde plaat, die vol staat spannende experimentele moderne klassieke nummers, waarmee het ensemble me van begin tot einde op het puntje van mijn stoel gekluisterd heeft gehouden en ik kan iedere liefhebber van deze muziek soorten deze schijf dan ook zeer aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten