zondag 8 maart 2020

Review: Pulcinella - Ça (BMC Records, 2020) (Avant Garde / Jazz)

Pulcinella werd in 2004 in Tpilouse, Frankrijk opgericht en bestaat uit: Ferdinand Doumerc - saxofoon, dwarsfluit en melodica, Florian Demonsant - accordeon en Elka orgel, Jean-Marc Serpin - dubbele bas en Pierre Pollet - drums.
De band speelde op prestigieuze festivals, zoals: Jazz In Marcac, Festival Radio France, Rio Loco, Jazz Sous Les Pommiers, London Jazz Festival en Odessa Festival.
Hun debuut album "Clou E'Estrade" verscheen op 1 november 2006 als digatale download en werd gevolgd door: "Travesti" (dd, 1 maart 2010), "Bestiole" (dd, 10 oktober 2013), "L'Empereur" (dd, 5 september 2016), "3/4 D'once" (dd, 26 mei 2017) en op 20 september 2019 verscheen het album "Ça", waarop 10 nummers staan, in een beperkte oplage als 2LP en als dd en in maart 2020 werd het als CD uitgebracht via BMC Records, waarbij opgemerkt kan worden, dat de nummers in een andere volgorde staan, dan op de LP en dd.

Het eerste nummer van het album heet "Salut Ça Va?" en hierin speelt de band een geweldig experimenteel stuk muziek, dat een terugkerend hypnotiserend ritme heeft en halverwege meer snelheid krijgt, zodat het begint te swingen en dit wordt gevolgd door "Ici Hélas", een prachtig rustig melodisch nummer, dat jazz invloeden heeft.
Daarna volgen "L'Ivresse Des Profondeurs", een fantastisch avant garde nummer, dat een terugkerend ritme heeft en improvisaties bevat en iets voor de helft van het nummer verandert in een dansbaar stuk muziek, dat traditionele volksmuziek invloeden heeft en swingt, om vervolgens opnieuw te veranderen en over te gaan in heerlijk swingend jazz nummer, waarna "Chaleur" volgt en de band een mooi nummer speelt, waar een aanstekelijk terugkerend ritme in zit, dat aanzet tot dansen.
In "Ta Mère Te Regarde" speelt de band een mix van avant garde en jazz in een gemiddeld tempo, die halverwege verandert in een progressief nummer, waar een licht hypnotiserend ritme in zit en in "Qu'Est Ce Qu'On Attend?" zet Pulcinella me een heerlijke swingende uptempo mix van jazz en dance voor, waarbij stil zitten geen optie is.
Dan volgen "Première Séance", een rustig startend nummer, dat na korte tijd meer snelheid krijgt en een swingend dansbaar ritme heeft en halverwege over gaat in een langzaam tempo, dat tegen het einde verandert in een stukje uptempo jazz en "La Cachette", een kort rustig jazz nummer.
Verder hoor ik "J'Ai Caressé Le Chien Du Douanier", dat met terugkerende geluiden begint, die uit een Atari spelletje zouden kunnen komen en deze gaan na 2 minuten over in een schitterend progressief jazz nummer, dat swingt als een trein en "Liquide", waarin de band een uitstekend rustig jazz nummer speelt.

"Ça" van Pulcinella is een afwisselende CD, die prima muziek bevat, waarbij de hoofdmoot jazz is, die bij tijd en wijle dansbaar en spannend is en ik kan liefhebbers van jazz dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten