maandag 19 oktober 2020

Review: Fuchsia - See Emily Play (Fruits De Mer Records, 2020) (Psychedelisch)

Fuchsia was een progressieve folk rock band uit Exeter, Engeland, die in 1970 werd opgericht en bestond uit: Tony Durant - zang, akoestische gitaar en sologitaar, Michael Day - basgitaar en Michael Gregory - drums.
Kort na de oprichting kwamen ook Janet Rogers - viool en achtergrondzang, Madeleine Bland - cello, piano, harmonium en achtergrondzang en Vanessa Hall-Smith - viool en achtergrondzang bij de band.
Het originele Fuchsia album verscheen in Engeland in 1971 via het Pegasus label en via Kingdom in Frankrijk, maar door slecht management ging de band al spoedig uit elkaar, waarna Tony voor zijn werk naar Australië emigreerde.
Doordat het album door het MOJO tijdschrift omschreven werd als een "vergeten klassieker" en diverse her persingen op de markt verschenen, besloot hij de orginele master tapes in de Sound Practices Studios te Sydney te remasteren en het album op CD via het Night Wing label uit te brengen.
In 2005 verscheen de CD "Fuchsia, Mahogonny & Other Gems" via Night Wing en daarop staan 3 Fuchsia nummers, waarvan er 2 na de opname van het debuut album gemaakt zijn, waarin de band naar een nieuwe platen contract op zoek ging, terwijl het derde nummer een demo is en de andere 8 nummers komen van andere projecten, waaronder "Mahogany", een theater show, die gebaseerd is op het werk van Kurt Weill en Bertholdt Brecht.
Daarna verscheen, onder de naam Fuchsia II, in 2013 het album "From Psychedelia... To a Distant Place", dat hoofdzakelijk nieuwe nummers bevat, op het Sound Practices label.
Fuchsia II bestaat uit: Tony Durant - zang en sologitaar, Lloyd Gyi - drums en percussie, Emily Duffill  - cello, Tracy Wan - viool, Lidia Bara - viool, Jo Bara - cello, Suzy Toomey - accordeon en Isabel Durant - achtergrondzang.
Tony schrijft nog steeds nieuwe songs, die hij opneemt en keerde enkele jaren geleden terug naar het geluid van Fuchsia.
Speciaal voor het Fruits De Mer Records label stelde hij een dubbele 7" vinyl single samen, die op gekleurd vinyl verscheen, in een klaphoes gestoken is en een 24 pagina's boekje bevat.
De dubbele 7", die "Song" getiteld is, geeft zijn 50 jarige muziekloopbaan weer en verscheen 24 juli 2017, waarna Fuchsia op het "15th Dream Of Sardonicus" festival in Cardigan, Wales (4-6 augustus) en op de "Evening Of World Psych" in de Half Moon te Putney, Londen (10 augustus) 2 optredens deed en daar werd ook het album "Fuchsia II", dat voor het eerst op vinyl verscheen, in een zeer beperkte oplage verkocht.
Op 30 juli 2018 heeft Fruits De Mer Records het album opnieuw uitgebracht met toevoeging van een LP met demo's en nieuwe opnamen van onuitgebrachte nummers, inclusief de band's allereerste studio opname, plus een 15 minuten durende DVD, waarin Tony Durant praat over het album.
Het album is als 2LP uitgebracht op gekleurd vinyl, gestoken in een klaphoes en bevat een DVD, een uitvouwbare poster van de originele hoes, plus een 24 pagina's tellend tijdschrift.
op 30 maart 2020 verscheen de 4CD "A Band For All Seasons" via het Fruits De Mer Records label met daarop hoofdzakelijk muziek uit de periode 1966, 1967 en 1968 en één van de nummers daarvan kwam van de band Fuchsia, die de Pink Floyd cover "See Emily Play" uit 1967 spelen.
Dit nummer is samen met het speciaal voor een festival geschreven "Bike" op een 7" vinyl single uitgebracht in een beperkte oplage van 400 stuks.
Vermeldenswaardig is verder, dat "Bike" in een beperkte oplage op 5" lathe-cut alleen te koop was voor leden van de Fruits De Mer Records club, nadat het festival door de corona crisis geen doorgang kon vinden.

In "See Emily Play" laat Fuchsia me genieten van een schitterende psychedelische versie, die met strijkers is opgenomen en dit geeft een klassiek effect aan het nummer.(luister naar een gedeelte van dit nummer via de youtube link onder de recensie)
De B-kant, "Bike", is eveneens een geweldig psychedelisch nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, een aanstekelijk ritme heeft en klassieke invloeden bevat en iets over de helft van de song over gaat in diverse geluiden, die voor een speciaal effect zorgen, zoals The Beatles ook deden in enkele nummers.

"See Emily Play" / "Bike" is een fantastische psychedelische single, waarmee Fuchsia me even terug naar de jaren 60 nam en ik vind deze 7" dan ook verplichte kost voor iedere liefhebber van psychedelische en zestiger jaren muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten